DOBRO JE ZNATI

Ako vam je ljekar rekao da imate povišen holesterol ili vi sami znate da ste u rizičnoj grupi da će se on kod vas razviti u budućnosti, najbolje što možete učiniti za zdravlje je da pratite stanje i savjete stručnjaka, a posebno kada je hrana u pitanju.

- Holesterol će se prirodno javiti i važan je tijelu jer se koristi kako bi se stvarale ćelije i regulirali hormoni, između ostalog. Ipak, previše holesterola koji cirkulira tijelom može biti opasno te vas dovodi u rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara - navodi dr. Trista Best, piše eatthis.com.

Povišen nivo ukupnog i LDL-holesterola te smanjen nivo HDL-holesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

S druge strane, njihovi adekvatni nivoi ili smanjeni nivoi ukupnog i LDL- te povećan nivo HDL-holesterola, taj isti rizik smanjuju.

Promjene životnih, posebno prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišen nivo holesterola u krvi.

Šta uzorkuje povišen holesterol?

Neki od faktora su i neizbježni, a to su genetika i godine. Ali naučnici sve češće stavljaju naglasak na stil života koji će također utjecati na zdravlje.

Best pojašnjava kako je jasno da genetika igra veliku ulogu u tome kako će tijelo procesuirati holesterol i koliki je vaš rizik da će se razviti. Neke prehrambene navike isto tako mogu voditi do povišenog nivoa holesterola u tijelu.

Jedna od glavnih zabluda o holesterolu i hrani je ta da namirnice bogate holesterolom morate izbaciti.

No, prehrambeni holesterol ustvari ima jako slab utjecaj na nivoe holesterola u tijelu nego što se to prethodno smatralo.

Stručnjaci s Mayo klinike savjetuju da hrana puna soli i zasićenih masnoća ima puno jači utjecaj na holesterol u tijelu nego ona u kojoj se on nalazi.

Evo šta bismo trebali izbjegavati prema preporukama ljekara:

Pržena hrana

Nećete konzumiranjem ovakve hrane nakupiti samo višak kalorija, nego se to može dogoditi i s holesterolom.

- Namirnice koje su pržene i koje imaju više masnoća pripremaju se drugačija. Često će sadržavati trans-masnoće, koje su štetne za zdravlje srca - navodi Best.

Umjesto prženja zašto hranu ne biste pripremali na roštilju ili pekli u rerni? To su sve dobri načini izbjegavanja zamke unosa viška masnoća.

Pekarski proizvodi

Pečeni proizvodi, a posebno oni koji su pakirani i procesuirani često mogu sadržavati sastojke koji mogu kroz neko vrijeme utjecati na nivo holesterola u krvi.

- Takvi proizvodi znače i rizik od povišenog nivoa holesterola uglavnom radi masnoća koje sadrže, ali i rafinirane ugljikohidrate. Tip koji se koristi u pripremi može povisiti trigliceride u krvi i tako uzrokovati upale, koje pak mogu osobu staviti u rizičnu grupu od oštećenja arterija, ali i nakupljanja holesterola - dodaje Best.

Prema pisanju Harvard Health School, jedan od najvećih faktora nastanka povišenog nivoa holesterola nisu namirnice koje sadrže holesterol nego kombinacija nezdravih masnoća i ugljikohidrata.

Procesuirano crveno meso

Proizvodi kao što su kobasice, salame, suho meso poznati su po tome da sadrže zasićene masnoće i natrij, pa treba paziti koje količine koristite ako gledate na nivo holesterola u krvi.

Prema studiji koja je objavljena u magazinu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, često konzumiranje procesuiranog crvenog mesa povezano je sa povećanim rizikom od povišenog holesterola i nivoa triglicerida.

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako stalno konzumiranje procesuiranog crvenog mesa može utjecati negativno na zdravlje i ako ne govorimo o holesterolu.

Jedna studija provedena prošle godine pokazala je kako je svakodnevno konzumiranje procesuiranog crvenog mesa povezano s većim rizikom od razvoja koronarnih bolesti srca.

Izvor: Faktor/eatthis.com