Slika bolesnika na kutiji cigarete može pomoći pušačima da poslušaju zdravstvena upozorenja o štetnostima pušenja, tvrde američka istraživanja.

Gotovo 83 posto pušača upamtilo je zdravstveno upozorenje sa kutije cigareta ako je bilo popraćeno fotografijom, utvrdila je studija američke medicinske škole pri univerzitetu Pennsylvania.

Ispitanici su trebali promatrati natpise i fotografije na kutijama cigareta i potom napisati upozorenja koja su upamtili. Napisana upozorenja bez fotografija upamtilo je tek 50 posto ispitanika. Što su duže promatrali fotografije, ali ne i natpise, to su više upamtili, prenosi BBC.

Fotografije pacijenata poput onih na aparatima za disanje koje se nalaze na kutijama cigareta, navele su pušače da slušaju upozorenja, tvrde američki stručnjaci.



"Rezultati istraživanja potvrdili su da su fotografije učinkovitije od običnih natpisa. Nadamo se da će pomoći ljudima da se informiraju o svim štetnostima pušenja i na kraju prestanu s tom navikom", napomenuo je autor studije dr. Andrew Strasser.

Velika Britanija bori se da kutije cigareta svih proizvođača budu iste tako da nema mjesta oglašavanju i reklamiranju, no dosad je u tome uspjela samo Australija. SAD od septembra ove godine kao obavezu uvodi fotografije upozorenja na kutijama cigarete, a duhanska industrija to na sudu pokušava osporiti.