Sezona je višanja, ukusnog voća koje je odličan antioksidans, pomaže u brorbi protiv starenja, ali je i saveznik u borbi protiv dosadne peruti.

Provjerite kako crvene kuglice mogu da vam pomognu da vaša ljepota i zdravlje još više dođu do izražaja. Bez obzira da li morate da ih nabavite na pijaci ili preskočite ogradu kako bi ih nabrali u tuđem dvorištu višnje morate imati ne samo zato što su ukusne pa od njih možete napraviti odličnu pitu ili kolač već i zato što vam pomažu da zablistate. Višnja je zdrava zbog bogatstva vitamina i minerala koji su prava blagodat za organizam, tako da se mogu jesti u neograničenim količinama.

Smrznute ili konzervisane višnje su odličan antioksidans, ali ne mogu da se uporede sa svjiježe ubranim zato uživajte u sezoni ovog kiselo-slatkog i vrlo zdravog voća. Korisne materije ne gube se posle uobičajenog procesa prerade, tako da i smrznute ili konzervisane višnje imaju antioksidativnu vrijednost.

Ljekoviti su plod, peteljke, lišće i smola biljke, glavni pigment je crveni antocijan, izvor su beta karotena i sadrže ga 19 puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin, supstancu koja djeluje antioksidativno i saveznik je dobrog sna, a i dijabetičari mogu da uživaju u ukusu višanja jer sadrže malo šećera. Svježi plodovi višnje pomažu kod gubitka kilograma, a šaka višanja poslije sporta odagnaće osjećaj težine u mišićima.

Riješite se peruti!

Čaj od lišća višnje u kombinaciji sa lišćem trešnje, jagode i ljubičica odličan je lijek protiv peruti. Lišće naberite pa ga prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji. Nakon pranja čajem isperite kosu. U borbi protiv peruti pomaže i smola iz drveta višnje. Smolu biljke pomješajte sa tri kašike bijelog sirćeta pa taj rastvor utrljajte u tjeme i ostavite da djeluje preko noći. Ujutru isperite kosu.

Višnjama protiv bora!
Uberite šaku višanja pa ih očistite od koštica i kratko prokuhajte. Stavite ih u blender zajedno sa kašikom meda i 1 bananom i smjesu nanesite na lice koje ste prije toga očistili od šminke. Poslije 20 minuta isperite lice mlakom vodom. Višnje sadrže beta karoten, antioksidans koji koži pruža vlagu i povećava njenu otpornost te sprječava isušivanje. Višnja sadrži i vitamin C koji je sjajan saveznik u borbi protiv starenja kože, piše Zadovoljna.

Stop ptečenim kapcima!
Otečeni kapci problem su sa kojim se najčešće susrećemo ujutru poslije buđenja, a lišće višnje odličan je saveznik u ublažavanju te mini nezgode. Lišće višnje stavite u vruću vodu i neka odstoji 2 do 3 minute, izvadite ga ohladite i položite na kapke kako bi otoci splasnuli.