PREHRANA I ZDRAVLJE

Dodaci prehrani stekli su možda i najveću popularnost nakon pandemije izazvane koronavirusom.

Svi su pokušavali ojačati svoj imunitet, kupovali gomilu suplemenata, ali i dalje nisu na pravom putu. Ključ je u rečenici - ono si što jedeš.

Kako roditelji sugeriraju djeci da je vrlo važno jesti povrće, tako i ljekari i nutricionisti upućuju odrasle na pravilnu prehranu.

Često čujemo da je čovjek "mašina", pa sad, ako i u svoj automobil sipate dobro gorivo kako bi se pokrenuo, onda razmislite i šta konzumirate jer se i vi morate pokreneti.

Puno je namirnica koje liče na naše organe, ovo je spisak od devet koje su ključne za efikasnije funkcioniranje organa i očuvanje njihovog zdravlja.

Mrkva - oči

Ako mrkvu presiječete na pola, vidjet ćete da ovo povrće izgleda kao oko. Pažljivo pogledajte i primijetit ćete linije koje oponašaju zenicu oka i iris koji ga okružuje. Istina je da je mrkva odlična za vid. Ona je puna vitamina kao što je poznati betakaroten, koji smanjuje mogućnost degeneracije makule, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih ljudi.

Kupus – vene

Listovi kupusa izgledaju kao da su protkani venama i odlično su sredstvo za liječenje upaljenih vena kada se primjenjuju kao obloge.

Celer - kosti

Celer ima stabljike koje izgledaju kao kosti - a ovo povrće je odličan izbor za zdravlje kostiju jer je sjajan izvor silicija, koji je dio molekularne strukture koja kostima daje čvrstinu.

Avokado - maternica

Oblik avokada izgleda kao maternica i zaista podržava reproduktivno zdravlje žene jer je dobar izvor folne kiseline, koja smanjuje rizik od displazije grlića maternice, što predstavlja prekancerozno stanje na ovom organu.

Paradajz - srce

Kada presiječemo paradajz, vidimo da ovo povrće ima više komora koje nalikuju strukturi srca. A zna se da likopen iz paradajza umanjuje rizik od srčanih bolesti. Ako želimo da gotovo deseterostruko povećamo apsorpciju likopena, potrebno je da paradajz jedemo uz malo zdravih masnoća, kao što je maslinovo ulje, kikiriki ili avokado.

Orasi - mozak

Orasi su odlična hrana za mozak, a izgledaju upravo tako. U njima se nalazi vrlo visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, koje pomažu da mozak funkcionira onako kako treba.

Cvekla - krv

Cvekla je bogata antioksidansima i željezom, sok od cvekle ima boju krvi i odlično je sredstvo za čišćenje krvi i popravljanje krvne slike kod anemičnih osoba.

Đumbir - želudac

Svako ko je ikada posegnuo za čajem od đumbira, kada je imao bolove u stomaku, mučninu ili povraćanje, zna koliko je ova biljka dobra za stomak. A vidimo da donekle podsjeća na želudac i crijeva.

Brokula – maligne ćelije

Brokula izgleda kao ogromna ćelija raka, a zna se da je ovo povrće odlična prirodna prevencija malignih bolesti, pa ga zvanična medicina preporučuje kao obavezan sastojak jelovnika svima koji imaju genetsku predispoziciju za pojavu karcinoma jer se smatra da kod nekih vrsta raka smanjuje rizik za gotovo 50 posto.

Izvor: Faktor