STRUČNJACI OBJASNILI

Svakodnevna prehrana bazirana na balansu i umjerenom unosu svih namirnica idealan je put prema zdravom životu.

Međutim, često se desi da određene namirnice konzumiramo više nego što bi trebali. Naravno, riječ je o mesu i mesnim prerađevinama.

Šta se utvari dešava u našem organizmu kada previše jedemo meso i mesne prerađevine?

Prekomjeran unos mesa može izazvati umor, kažu stručnjaci. Meso obiluje proteinima koji daju energiju i nakon konzumacije bi trebali imati energiju, ali problem je u tome što procesuirano meso, prema mnogim studijama, utječe na psihički umor i nema iste nutritivne vrijednosti.

Pretjerana konzumacija mesa može dovesti do čestih prehlada.

Meso ne sadrži vitamine, pogotovo vitamin C, najvažniji za imunitet, a konzumiranje previše mesa, automatski znači da konzumirate manje povrća i voća koje je najvažnije za održavanje zdravlja.

Možete razviti i ozbiljne probleme sa probavom.

Ako vam se prehrana sastoji pretežno od mesa, to znači da ne unosite vlakna koja se nalaze u voću, povrću i žitaricama, te tako možete uzrokovati zatvor ili bolno pražnjenje crijeva.

Pretjeranim konzumiranjem mesa možete naštetiti i srcu.

Vlakna koja nećete dobiti unosom mesa omogućuju tijelu da apsorbira holesterol i štiti srce. Ako jedete meso ili još gore prerađeno meso i izbjegavate ostale zdrave namirnice, srce bi vam moglo biti ozbiljno ugroženo.

Te su vrste mesa pune zasićenih masnoća i stvaraju loš holesterol.

Možete dobiti i kamenac u bubregu, jer pojačanim konzumiranjem crvenog i bijelog mesa unosite i veću količinu azota, koji u organizmu stvara kalcij koji se zatim pokušava izbaciti kroz bubrege, pa se mogu javiti bolni kamenci, koji će kad-tad zahtijevati hospitalizaciju.

Izvor: Faktor