Učesnici studije koji su jeli najviše riže, imali su 55 posto veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji su konzumirali najmanje te žitarice.

Konzumiranje bijele riže možda povećava rizik od dijabetesa tipa 2, naročito u onim sredinama u kojima je njegova potrošnja velika, upozoravaju američki stručnjaci sa Harvardske škole za javno zdravlje.

Oni su do ovakvog zaključka došli analizom rezutata četiri studije obavljene u Kini, Japanu, Australiji i SAD, kojima je bilo obuhvaćeno čak 350.000 ljudi, a trajale su između četiri i 22 godine.

Učesnici kineske i japanske studije koji su jeli najviše riže, imali su 55 posto veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji su konzumirali najmanje te žitarice.

U SAD i Australiji, u kojima se riža konzumira znatno manje, također je uočena razlika u sklonosti dijabetesu između najvećih ljubitelja te žitarice i onih koji su je najmanje jeli, ali ta razlika je iznosila samo 12 posto.

Učesnici azijskih studija su u prosjeku rižu jeli tri do četiri puta dnevno, dok su učesnici američkog i australskog istraživanja rižu konzumirali samo jednom do dva puta sedmično.

Danas se u svijetu uglavnom jede bijela riža, koja se tako mašinski obrađuje da u njoj pretežno ostaje škrob.