Borovnice, kupine, jagode i ostalo bobičasto voće ima pozitivne učinke na mozak, a može pomoći i u prevenciji gubitka pamćenja te drugih promjena izazvanih starenjem.

Sočno bobičasto voće sadrži visoke razine antioksidansa, spojeva koji štite stanice od oštećenja izazvanog štetnim slobodnim radikalima. Osim toga, ovo voće može promijeniti način komunikacije neurona skrivenih u mozgu. Ove promjene u signalizaciji mogu spriječiti upalu u mozgu koja pridonosi oštećenju neurona i poboljšava motoričke i kognitivne sposobnosti. Rezultati istraživanja objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Bobičasto voće čuva i od Alzheimerove bolesti, koja uzrokuje progresivnu degeneraciju tkiva u mozgu. Kako bolest napreduje, pogoršavaju se i intelektualne funkcije, poput pamćenja, shvaćanja i govora. Pažnja oboljelih obično luta, a jednostavne kalkulacije postaju nemoguće. Pacijenti se žale da im obične svakodnevne aktivnosti postaju sve teže, dok se izgubljenost i frustracija pogoršavaju noću.

Osim za mozak, bobičasto voće je iznimno korisno i za snižavanje krvnog tlaka, pokazala su prijašnja istraživanja.