Koje namirnice sadrže najviše kuhinjske soli? Preporučeno mi je da je zbog zdravstvenog stanja izbjegavam pri kuhanju, kao i sve namirnice bogate solju.

Najviše soli u organizam unosimo putem gotovih i polugotovih namirnica. Neke od njih su suhomesnati proizvodi, tvrdi sirevi i sirni namazi, riba u salamuri, konzervirano povrće, masline, pržene grickalice (čips, smoki, štapići, kikiriki i ostali prženi i soljeni orašasti plodovi), senf, kečap i drugi gotovi umaci, supe iz vrećice, mesni ragui i naresci itd.

Izbjegavajte fast food te hranjenje u restoranima. Zbog želje za postizanjem intenzivnijeg okusa hrane, često se koriste prevelike količine soli. Jedite obilje povrća, posebno onog bogatog kalijem (kelj, špinat i ostalo tamnozeleno lisnato, rajčica i proizvodi od rajčice). Namirnice pripremajte na zdrave načine, a umjesto soli dodajte začine!

Prosječna zdrava osoba dnevno ne bi trebala unositi više od 1 čajne kašikice soli (5g), što uključuje sol pri kuhanju, kao i 'sakrivenu'. Iznenadit će vas možda činjenica da kukuruzne pahuljice, koje slove kao zdrav doručak i kvalitetan izvor ugljikohidrata, unatoč svom slatkastom okusu, imaju visoke količine soli. Slična je stvar s hljebom.

Čitajte prehrambene deklaracije, visoka je količina soli ako proizvod na 100g sadrži više od 1,5g soli (0,6 g natrija), a niska manje od 0,3g soli (0,1g natrija) na 100g. Sve između te dvije vrijednosti podrazumijevamo umjerenim unosom soli na 100g namirnice.