Aspirin može da omete širenje raka tako što sužava puteve kojima se ova bolest širi, utvrdio je tim australijskih stručnjaka iz Centra za rak Peter MacCallum u Melburnu.

Australijski stručnjaci su utvrdili da molekuli aspirina smanjuju širenje limfnih sudova, ključnih puteva za metastaziranje raka.

Kada su limfni sudovi uži, smanjuje se mogućnost širenja tumora, prenijela je francuskla novinska agencija AFP.
 
Ljekari već odavno podozrijevaju da nesteroidni antiinflamatorni lijekovi, među kojima je i aspirin, inhibiraju širenje kancera, ali dosad nije bilo odgovora na pitanje kako do toga dolazi.
 
Otkriće australijskog tima bi moglo da vodi stvaranju novih, uspješnijih terapija protiv raka.
 
Kako prenosi Tanjug, prošle godine su, inače, u uglednom medicinskom časopisu "Lanset" objavljeni rezultati studije koja je pokazala da je stopa oboljevanja od raka debelog crijeva, prostate, pluća, mozga i grla manja kod osoba koje svakodnevno uzimaju aspirin.
 
Mnogi ljekari savjetuju svakodnevno konzumiranje aspirina i kao sredstva za smanjenje rizika od infarkta, šloga izazvanog krvnim ugruškom i drugih problema vezanih za krvotok.
 
S druge strane, dugoročno svakodnevno uzimanje aspirina može da dovede do stomačnih problema, čak i unutrašnjeg krvarenja.