Biber pomaže ako glava puca zbog mamurluka, banana liječi teške migrene, a bol olakšavaju i jaka kafa, čaj, jabuke, limunada s malo soli, ali i kuhani krompir.

Bez obzira na to je li trajna, povremena, rijetka ili učestala, od glavobolje pati više od dvije trećine ljudi, a iako postoje mnogi prirodniji načini koji ne izazivaju gastritis, borba se najčešće svodi na uzimanje tableta. Hrana bogata kalcijem, poput jogurta, već će ujutro spriječiti glavobolju. Jogurt nikako ne bi trebali zaboraviti ljudi koji prije jake glavobolje imaju jako pulsiranje u glavi, što je najčešće znak nedostatka kalcija.

Uz jogurt mogu ići i bademi jer su bogati magnezijem koji će dodatno opustiti krvne žile te jabuka jer ima bioflavonoide koji smanjuju stres i reguliraju pritisak. Oni koji boluju od težih oblika glavobolja, poput jakih migrena, nikako ne bi smjeli zaboraviti magnezijem bogatu hranu poput banana, oraščića, smeđe riže, sušenih marelica ili avokada. Ako su za bolove u glavi zaslužni zatvoreni sinusi, otvorit će ih začinjena hrana ili šalša umak koji je dobar i za probavu.

Za ručak će pomoći špinat jer snižava krvni tlak i ublažava simptome mamurluka te crni biber ili ljute papričice koji sadrže djelotvoran sastojak kapsaicin. Nakon lagane večere čaša toplog mlijeka opustit će živčani sistem i omogućiti san bez bolova.

Hidratizirano tijelo lakše izbacuje toksine

Voda je najjeftiniji i često najučinkovitiji način za sprečavanje glavobolje jer omogućuje organizmu da iz tijela izbaci većinu toksina putem urina ili znoja. Ona također pomaže u regulaciji tjelesne temperature, a treba je piti u što većim količinama.

Šoljica jake kafe ublažava simptome

Umjereno ispijanje kafe, odnosno šoljica jake kafe na dan ublažava simptome glavobolje jer kofein sužava krvne žile i smanjuje bol. Ipak, treba biti oprezan jer ispijanje velikih količina kafe uzrokuje još jače glavobolje, a tijelo naglo dehidrira.

Od kuhanog krompira glava ne boli


Kuhani krompir bogat je kalijem, koji je vrlo učinkovit protiv glavobolje, osobito ako je uzrokovana mamurlukom. Oni koji svako jutro pate od glavobolje za doručak bi trebali pojesti bananu jer je bogata magnezijem te će otkloniti bolove u glavi.

Limunada s malo soli prekida glavobolju

Snažnu glavobolju ublažit će i šoljica čaja pomoću tanina, djelotvornog sastojka koji djeluje slično kao i kofein tako da sužava krvne žile. Jaku glavobolju gotovo odmah će prekinuti jedna limunada, kojoj treba dodati tek malo soli.