Posljednjih dana na odjelenju pedijatrije regionalne bolnice “Primarius dr Daut Mustafa” u Prizrenu povećan je broj djece oboljele od gripa. Zaposleni kažu da čine sve što mogu, ali se suočavaju sa nedostatkom ljekova.

Doktorka Imrana Celina, šef odjelenja pedijatrije regionalne bolnice “Primarius dr Daut Mustafa” u Prizrenu kaže da imaju teških malih bolesnika oboljelih od epidemije gripa. Angažovano je svih 13 pedijatra i 23 medicinskih sestri kako bi u ovoj situaciji bili na usluzi pacijentima.

“Od strane ljekara pomoć je veoma dobra, ali nedostaju nam ljekovi. Zato nastojimo da vizitama i stalnim praćenjem pacijenata budemo što više od  koristi. Pacijenti dolaze stalno i danju i noću, vrijeme je takvo pa moramo stalno biti u pripravnosti”, kaže doktorka Celina pojašnjavajući kako se i na koji način manifestuje ova epidemija gripa kod mališana.

“Veoma visoka temperature, grčevi u stomaku, zatim  poteškoće u plućima i otežano disanje, najčešći su simptomi ovogodišnje epidemije gripa”.

“Majke nastoje da u svojim kućama djeci daju nešto poput paracetamola za sniženje temperature ili neke lakše ljekove. Većina njih se javljaju kod svojih ljekara i mi moramo biti zahvalni preventivi koja je dosta jaka. Na toj strani ljekari rade svoj posao pa zato imamo manje pacijenata u bolnicu, naravno  osim onih težih slučajeva”.

Trenutno je na odjelenju pedijatrije smješteno 33-je malih pacijenata. Dva su perioda u toku godine kada su sva mjesta popunjena i često nema mjesta za nove pacijente.

“Obično je to krajem ljeta, prema mojim zapažanjima, tokom septembra i novembra javljaju se  problemi u grudima, i naravno sada u zimskim mjesecima. Kod nas su uglavnom sezonske bolesti”.

Doktorka Celina kaže da je medicinsko osoblje na čijem je ona čelu profesionalno i spremno da zbrine sve pacijente. Apeluje na majke međjutim da djecu ne čuvaju i liječe u svojim kućama nego da se što prije jave najbližem ljekaru u ambulanti, porodičnim centrima i naravno u bolnici.