Tvrdnja da žene lakše podnose bolove nego muškarci je dugo bila predmet mnogih rasprava između spolova.

Naučnici su sada došli do otkrića koje ide „u korist“ žena, a ono kaže da žene u svakom slučaju podnose više boli nego muškarci.

Istraživači kažu da u širokom rasponu bolesti, od artritisa do probavnih problema, pacijentice obično imaju veće nelagodnosti od pacijenata.

Istraživanjem je obuhvaćeno 11.000 pacijenata i utvrđeno je da su žene uglavnom ocijenile svoju bol sa više od 11 na skali kojom su mjerile bol.

Kao dio svoje rutinske zdravstvene njege, pacijenti su na skali od jedan do 10 trebali ocijeniti intenzitet boli koju osjećaju. Na toj skali 0 je značila da uopšte ne osjećaju bol, dok je 10 značilo da osjećaju "najgoru bol koja se može zamisliti".

Žene od 14 do 47 godina su uglavnom imale intenzivniju bol u odnosu na muškarce u istoj dobi.

Tu je i razlika u nekim drugim tjelesnim karakteristikama i to kada su u pitanju kosti i mišići, bol u vratu i zglobovima te visok krvni pritisak.

Tipična razlika između muškaraca i žena bio bi samo jedan bod na tabeli boli, ali stvar bi mogla biti i u tome kako lijek djeluje na jedne, odnosno druge.

Dr. Atul Butte vodeći istraživač sa Odjela za pedijatriju Univerziteta Stanford School of Medicine, rekao je da je nejednakost između muškaraca i žena u ovom slučaju zaista iznenađujuća.

"Nismo očekivali takvu razliku u ocjeni intenziteta boli između muškaraca i žena na skali od jedan do 10", rekao je dr. Butte.

Prethodna istraživanja su pokazala da ova razlika među spolovima može biti zbog estrogena koji kod žena vlaži receptore za bol, što im pomaže da podnesu više boli kada nemaju menstruaciju.