Umor, nedostatak sna i stres često zamaskiraju pojavu virusne infekcije, koja je već počela da puni čekaonice domova zdravlja.

Ljekari savjetuju da se pri pojavi prvih simptoma ostane kod kuće kako se infekcija ne bi širila u radnom okruženju. Virusne i bakterijske infekcije nisu neobične za ovo doba godine.

"Virusne infekcije uvijek se javljaju poslije početka školske godine. Đaci, najčešće zbog neredovnog pranja ruku, prvi obole i glavni su prenosnici virusa. Često se u ovo doba javljaju i stomačni virusi", kažu ljekari.

Idemo u susret sezoni gripa, slijedi nam naglo zahlađenje, pa je organizam podložan infekcijama dok se ne prilagodi na promjenu temperature. Obavezno perite ruke, jer od toga počinje infekcija.

Simptomi virusnih i bakterijskih infekcija su visoka temperatura, opšta malaksalost, slabost i nedostatak apetita.

"Najveći broj trenutno oboljelih su radno sposobni koji često pod izgovorom umora na poslu, stresa i nedovoljno sna ne prepoznaju da su zaradili virus i onda ga dalje prenose. Zato, čim osjetite simptome, javite se ljekaru", savjetuju ljekari.

Kao posljedice infekcije javljaju suv kašalj, curenje iz nosa, nagomilavanje šlajma u grlu. Neadekvatna ishrana, dugo sjedenje ispred kompjutera i retko izlaženje mogu da pospeše razvoj virusa.