UN moraju da preduzmu praktične korake i utiču na smanjenje količine soli u hrani, kako bi se u narednoj deceniji spasilo 8,5 miliona života širom svijeta, objavili su danas britanski naučnici.

U izvještaju istraživača sa Univerziteta Vorvik i Univerziteta u Liverpulu naglašava se da ovu akciju treba pokrenuti što prije.

Naučnici navode da bi, poslije smanjenja pušenja, unošenje manje soli putem hrane bio najefikasniji način za unapređenje globalnog zdravlja.

Istraživači podvlače da postoji "konzistentna i direktna veza između unosa soli i krvnog pritiska". Visok krvni pritisak dalje je povezan sa bolestima srca, moždanim udarom i problemima sa bubrezima.

Procjenjuje se da bi u SAD smanjenje količine soli u hrani za trećinu spasilo desetine hiljada života i donijelo godišnju uštedu zdravstvenom sistemu od 24 milijardi dolara.

Pošto se 70 posto smrtnih slučajeva od moždanih i srčanih udara dešava u zemljama u razvoju, uticaj smanjenja unosa soli bio bi globalan, pišu naučnici u izvještaju.

Oni napominju da je za ograničavanje uticaja industrijski obrađene hrane neophodna opšta edukacija i angažovanje prehrambene industrije.

Jedan od autora izvještaja, profesor Fransisko Capuccio, rekao je da prehrambena industrija snosi veliku odgovornost i da treba da preduzme akciju.

"Ovi treniraju vaše čulo ukusa - što više soli jedete, manje je osjećate, a više je želite, da biste dostigli toliku zasoljenost. To je prilično nečastan krug, a takvi krugovi stvaraju profit. Važno je da profit bude izbalansiran sa zdravljem stanovništva", rekao je profesor Capuccio.