Naučnici su izvijestili da je došlo do prvog jasnog uspjeha u liječenju leukemije. Nova terapija je učinila da krvne stanice oboljelog postanu izuzetno uspješne u lovu i uništavanju stanica raka.

Zasad je uspjeh postignut kod trojice pacijenata, ali rezultati su zapanjujući. Dvojica nemaju znakove bolesti već godinu dana nakon tretmana, dok je stanje trećeg poboljšano iako još uvijek ima kancerogene stanice u tijelu. Naučnici su već spremni izvesti istu genetsku terapiju za druge oblike tumora.

"Djeluje odlično. Bili smo iznenađeni tako dobrim rezultatima. Terapija se provodi tek godinu dana. Moramo saznati koliko će dugo trajati ovaj period remisije,' rekao je dr. Carl June, stručnjak za genetsku terapiju na Univerzitetu Pennsylvania, koji je vodio studiju objavljenu u New England Journal of Medicine and Science Translational Medicine.

Uvedene promjene u T-stanice

U sklopu istraživanja uključili su tri muškarca s uznapredovalim stadijima kronične limfocitarne leukemije (CLL). Dosad im je na raspolaganju stajala tek transplantacija koštane srži ili matičnih stanica. Ova terapija nije uvijek uspješna, a sa sobom nosi i veliki rizik od smrti.

Naučnici stoga godinama tragaju za terapijom koja bi poboljšala sposobnost našeg imunološkog sistema da se bori s rakom. Prijašnji pokušaji s genetski modificiranim T-stanicama bili su tek ograničenog uspjeha, jer se modificirane stanice nisu dobro reproducirale i brzo su nestajale.

Dr. June i njegov tim su uveli promjene i u T-stanice uveli nove gene te signalni mehanizam koji je poticao T-stanice da ubijaju tumor i množe se. To je rezultiralo vojskom 'masovnih ubojica' koji su se fokusirali na stanice raka. Već je bilo poznato da T-stanice na ovaj način napadaju viruse, no oni su ih iskoristili protiv raka.

Od svakog su pacijenta uzeli krv, te uklonili T-stanice. Nakon što su ih promijenili u laboratoriju, milijune T-stanica vratili su u krvotok oboljelih putem tri infuzije.

U istraživanju se detaljno opisuje promjena kod 64-godišnjeg pacijenta. Dvije sedmice nije bilo nikakvih promjena. No, zatim je dobio groznicu, mučninu i temperaturu. Sva tri pacijenta su zapravo došla u stanje koje je posljedica naglog odumiranja velikog broja stanica raka što je znak da je genetska terapija počela djelovati.

Počela testiranja s drugim oblicima raka

"Bilo je to nešto kao najgora gripa u životu. No nakon toga, sve je bilo gotovo. Oni su dobro," rekao je dr. June.

Glavni problem nove terapije je što u procesu strada i određen broj krvnih stanica koje se bore protiv infekcija. Zbog toga pacijenti svaki mjesec dobivaju posebnu terapiju.

Naučnici s istog univerziteta već su počeli testove s drugim oblicima raka, uključujući i rak gušterače i jajnika. U drugim institucijama isprobavaju tehniku protiv raka mozga i prostate.

Većina univerziteta je oduševljeno rezultatima, no neki stručnjaci upozoravaju da je istraživanje vrlo malo te da je prošlo tek godinu dana od početka terapije.