Čim u porodici stigne nova prinova, postoje tri ključne informacije koje porodica i prijatelji odmah žele saznati: spol, ime i težinu. Upravo je težina novorođenih beba postala tema čestih rasprava jer su doktori uočili da su bebe svake godine sve veće i teže.

Kako piše Daily Mail, statistike pokazuju da sve više žena u Velikoj Britaniji rađa bebe teške četiri i pol ili čak i više kilograma. U posljednjih nekoliko godina započeo je stalni trend rasta porođajne težine, a razlog tome se nalazi u poboljšanom načinu ishrane.

Rađaju se veće, zdravije i sve mišićavije bebe čiji je prosjek težine pri rođenju 3,4 kilograma za dječake i 3,2 kilograma za djevojčice, što je čak za jedan kilogram više u odnosu na težinu beba u 1970. godini. Ali, povećavanje porođajne težine beba ne pokazuje znakove zaustavljanja, pa tako statistike ukazuju na to da je između 1993. i 2000. godine broj novorođenčadi rođenih sa više od četiri i pol kilograma narastao za čak 20 posto, a stručnjaci smatraju da će taj broj u razdoblju od 2003. do 2013. godine još rasti.

Mada je idealna težina svakoga novorođenčeta zasebna, obično se kao mjera uzima 3,9 kilograma. Naučnici tvrde da je stopa makrosomnije (medicinski izraz za bebe teže od 3,9 kilograma) u posljednjih nekoliko godina još više porasla, prenosi Tportal.

Ali, pitanje koje se postavlja je zašto je došlo do trenda sve većih beba i zašto je njihova težina u sve većem porastu. Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je da su bebe sve teže je su sve teže i njihove majke, a najnoviji podaci pokazuju da gotovo polovica trudnica u Velikoj Britaniji je pretilo. Pretilost tokom trudnoće može biti opasna kako za majku, tako i za dijete uzrokujući mnoge komplikacije.

Doktor Daghni Rajasingam kaže: "Dok većina ljudi misle da što je veće dijete to je i zdravije, puno dokaza sugeriše upravo suprotno: djeca sa previše kilograma pri rođenju će živjeti sa tim posljedicama tijekom cijeloga života. Neke studije tvrde da sve veća težina novorođenčadi može imati veze i sa prekomjerne tjelesnom težinom, astmom, alergijama, pa čak i određenim vrstama raka u kasnijoj dobi".