SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Broj novih infekcija koronavirusom i smrtnih ishoda bolesti prijavljenih na globalnom nivou nastavio je da opada skoro svugdje u svijetu, što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na današnjem brifingu opisala “poželjnim padom”.

Zdravstvena agencija UN saopćila je da je prošle sedmice prijavljeno 4,5 miliona novih infekcija koronavirusom, što je 16 posto manje nego sedmicu prije. Broj smrtnih slučajeva je također pao i to 13 posto, te je umrlo 13.500 pacijenata. WHO je saopćila da je broj zaraženih koronavirusom opao svugdje u svijetu, dok je broj smrtnih slučajeva smanjen svugdje osim u jugoistočnoj Aziji, gdje je 15 posto veći, i u zapadnom Pacifiku.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da sa početkom zime na sjevernoj hemisferi i mogućom pojavom opasnijeg soja koronavirusa, stručnjaci očekuju rast hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Ghebreyesus je rekao da su stope vakcinacije, čak i u bogatim zemljama, i dalje preniske, napominjući da 30 posto zdravstvenih radnika i 20 posto starijih osoba još nije primilo vakcinu.