SAVJETI STRUČNJAKA

Ako su vas nekada zadesile stomačne tegobe znate kakvu nelagodu one mogu izazvati – osjećaj slabosti i mučnine, proliv, probavne smetnje, prekomjerno stvaranje plinova, nadutost i vjetrove, povraćanje…

Dobra vijest je da ove simptome možete donekle kontrolisati odgovarajućom prehranom sve dok smetnje ne prođu. Evo popisa namirnica koje biste trebali jesti i onih koje biste trebali izbjegavati tokom liječenja stomačnih tegoba.

Šta biste trebali jesti?

Polukruta hrana – ako vaše tijelo odbija krutu hranu, nemojte se prisiljavati da jedete. Umjesto toga, konzumirajte nešto tečniju hranu poput juhe. Vaše bi je tijelo trebalo biti u stanju zadržati i ona će vam pomoći da nadoknadite esencijalne minerale poput kalija, kalcija i natrija koje vaše tijelo može izgubiti zbog povraćanja ili proljeva.

Bijela riža je lako probavljiva hrana i dobro je jesti kada se borite s stomačnim smetnjama. Najbolja je obična bijela riža. Izbjegavajte smeđu rižu jer je teže probavljiva. Bijela riža, kao rafinirani ugljikohidrat, ima malo vlakana i pomoći će u zaustavljanju proljeva.

Tost napravljen od bijelog brašna još je jedan primjer blage hrane s malo vlakana koja može pomoći u neutraliziranju viška želučane kiseline i zaustavljanju proljeva. U ovom slučaju izbjegavajte tost napravljen od cjelovitih žitarica bogatih vlaknima, kao što je pšenica, jer može pogoršati simptome povezane s proljevom.

Banane su lako probavljive i poznato je da ublažavaju bolove u želucu. Imaju prirodni antacidni učinak i mogu ublažiti simptome probavnih smetnji. Ovo voće s visokim udjelom kalija povećava proizvodnju sluzi u želucu i sprečava iritaciju želučane sluznice.

Šta ne biste trebali jesti?

Mlijeko i mliječni proizvodi, poput sira ili sladoleda, ne preporučuju se u ovim situacijama jer su teško probavljivi zbog visokog udjela masti. Stoga ih treba izbjegavati kod želučanih tegoba. Međutim, obični jogurt s niskim udjelom masti može biti dobar za zdravlje vašeg želuca. Jogurt je bogat probioticima ili dobrim bakterijama i kvasnicama koji pomažu u održavanju zdravlja crijeva. Uzimanje malih količina jogurta tokom želučanih tegoba može pomoći u ublažavanju proljeva.

Pržena hrana je bogata uljima i mastima i općenito se sporije (teže) probavlja. Tokom bolova u stomaku držite se podalje od pržene hrane kako biste ublažili simptome.

Sirovo voće i povrće – inače su izvrsni za zdravlje, ali kada se konzumiraju na nemiran stomak, mogu pogoršati proljev. To je zato što su bogati vlaknima. Preporučljivo je privremeno ih izbjegavati dok tegobe ne prođu.

Kofein ili alkohol mogu povećati razinu kiselosti želuca, uzrokujući mučninu. Kofein također može pogoršati simptome proljeva. Držite se podalje od kofeina i alkohola kako biste izbjegli pogoršanje simptoma.

Namirnice i hrana s visokim sadržajem kiseline mogu uzrokovati refluks kiseline iz želuca u jednjak ili bolove u stomaku, osobito ako ste predisponirani za sindrom iritabilnog crijeva. To može pogoršati već postojeće simptome potenciranjem žgaravice i mučnine. Rajčice, grožđe, agrumi, citrusi poput limuna ili limete, ananas, prerađena hrana i neke slastice mogu sadržavati dosta kiseline.