PREHRANA I ZDRAVLJE

Dr. Ben Bikman, autor knjige "Zašto se razbolijevamo", i naučnik koji se bavi metabolizmom, otkrio je vrijedne savjete kako do zdravih nivoa šećera u krvi.

Optimalno zdravlje metabolizma, prehrana i stil života teme su o kojima ovaj ljekar puno zna, a tvrdi kako će upravo one pomoći da održite ravnotežu šećera u krvi pod kontrolom, ali i da zadržite zdravu tjelesnu težinu, piše mindbodygreen.com.

Bikman je u svom podcastu "MindBodyGreen" slušatelje proveo kroz svoj dan te otkrio koje on navike u prehrani njeguje kako bi očuvao zdravlje metabolizma.

Evo šta jede za doručak, ručak i večeru:

Doručak

Doručak je za ovog naučnika možda i najdraže vrijeme: voli pripremati sam svoj doručak, ali i za cijelu porodicu.

- Pripremim palačinke, a u svakoj se nalazi jedno cijelo jaje kako bi svaki obrok imao dovoljno izvora zdravih proteina. U njima se nalazi i nešto brašna, ali mora se znati da brašno podiže nivo glukoze i inzulina - pojašnjava.

Dodaje kako je druga opcija za doručak kajgana sa suhim mesom ili omlet, ali uglavnom za djecu priprema palačinke jer bolje podnose škrob.

- Želim biti siguran da djeca unose dovoljno proteina i masnoća. On sam pokuša u doručak uključiti što manje ugljikohidrata i teških proteina iako će tu i tamo uživati u palačinkama ili će samo popiti napitak s malo ugljikohidrata.

Ručak

- Za ručak pokušavam izbjegavati ugljikohidrate - ističe.

Obično će pojesti komad mesa od goveda koje se hranilo na ispašama ili će opet sve potrebne nutrijente unijeti putem napitka.

I u ovom slučaju kao prioritet navodi proteine jer će oni na dugo vremena zastiti, pa ćete tokom dana jesti manje porcije hrane.

Želi istaknuti kako za njega ugljikohidrati nisu najgora stvar na svijetu, ali isto ne misli o rafiniranim ugljikohidratima.

Puno ugljikohidrata unosimo putem hrane iz vrećica ili one koja ima barkod. Upravo tako dolazi do porasta šećera u krvi i inzulina, što vodi do daljih problema.

Večera

- Uvijek želim večerati uz porodicu, gdje god to bilo. Ako ne mogu izbjeći namirnice za večeru koje sadrže ugljikohidrate, obično pojedem samo ono što se nalazi na pizzi. No ako mi kćerka pripremi tjesteninu s mesnim okruglicama, sigurno ću ih pojesti jer ih je ona pripremila, ali malo. Možda zato pojedem manje mesnih okruglica, ali će i sigurno večerati u društvu porodice - navodi Bikman.

Biti povezan s porodicom za dr. Bikmana je preorit, što je dobra stvar za metaboličko zdravlje - socijalne poveznice su povezane s dobrim radom metabolizma.

Nakon večere pokuša ne jesti ništa više.

- Jedini dobar preduvjet za dobar san je da ne idete u krevet praznog želuca. Zato puno pojedem za ručak, ali nešto manje za večeru. Ne želim u krevet gladan jer znam da neću dobro spavati. Postoji i druga važna posljedica - odlazak u krevet praznog želuca aktivirat će proizvodnju kortizola, hormona stresa. Dakle morate pronaći ravnotežu kako biste očuvali zdravlje metabolizma – objašnjava dr. Bikman.

Izvor: Faktor/mindbodygreen.com