STRUČNJACI UPOZORILI

Uzroci povišenog holesterola u krvi mogu biti brojni, od konzumiranja previše hrane s visokim udjelom holesterola, zasićenih masti i transmasti, do prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali i pušenje te neaktivnost.

Povišen nivo ukupnog i LDL-holesterola te smanjen nivo HDL-holesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila, piše thehealthy.com.

S druge strane, adekvatni nivoi istih ili smanjeni nivoi ukupnog i LDL- te povećan nivo HDL-holesterola, taj isti rizik smanjuju.

Promjene životnih, posebno prehrambenih navika, često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišen holesterol.

Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati:

Bijeli hljeb, tjestenina

- Kada jedete ugljikohidrate koji su lišeni vlakana organizam ih probavlja kao da su šećeri, što može voditi do upalnih procesa ali i porasta nivoa lošeg holesterola (LDL). Pretjerivanje u rafiniranim ugljikohidratima kao što je riža, tjestenina od bijelog brašna i bijeli hljeb imaju isti efekt na tijelo - navodi nutricionistica Amy Shapiro.

Pržena hrana

Ulja koja se često koriste za prženje hrane mogu sadržavati i nezdrave masnoće, a istraživanje Food Chemistry je otkrilo kako zagrijavanje ulja na visokim temperaturama kako takva ulja mogu tokom zagrijavanja potaknuti hemijske reakcije koje će pojačati stvaranje transmasti. Takve namirnice treba izbjegavati ako imate povišen holesterol, a pritom se misli i na prženu piletinu i krofne.

Procesuirano crveno meso

Jedna od namirnica koja bi se trebala izbjegavati ako imate povišen holesterol je crveno meso. Možda niste toga svjesni, ali našem je tijelu potreban holesterol kako bi se gradile ćelije i proizvodili važni hormoni. Prema pisanju stručnjaka, čisto meso koje nije procesuirano, a kada se jede kao dio mediteranske prehrane može poboljšati zdravlje srca.

- Studija pokazuje da meso može biti dio zdrave prehrane ako se prati Mediteranska dijeta - navodi Wayne Campbell, profesor nutricionist.

Studija je otkrila i kako osobe koje imaju višak kilograma mogu učiniti puno za svoje zdravlje ako prate zdravu prehranu u koju je uključeno i crveno meso.

Gazirani napici

Naučnici znaju kako je jedan od glavnih neprijatelja zdravlja upravo šećer, a mnogi smatraju i kako je puno opasniji od zasićenih masnoća kada je u pitanju porast holesterola i rizik od razvoja bolesti srca. Prema istraživanju objavljenom u magazinu JAMA, prehrana bogata šećerima poput zaslađenih napitaka su veliki izvor lošeg holesterola i triglicerida. Ako su zaslađeni napici na listi vaših omiljenih napitaka, trebali biste ih izbjegavati.

Mliječni proizvodi

Dok se još uvijek raspravlja o tome koliko utjecaja hrana ima na nivoe holesterola – za mlijeko se zna šta čini. Neka istraživanja su pokazala kako zreli sirevi i jogurt, čak i ako sadrže puno masnoća, nemaju puno utjecaja na povišenje nivoa lošeg holesterola. Općenito govoreći, može se koristiti u umjerenim količinama. Kao i uvijek treba jesti što više voća i povrća, a što manje procesuiranih namirnica. Stručnjaci smatraju kako će vam srce biti zahvalno.

Izvor: Faktor/thehealthy.com