Hrana bogata kalijem može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, tvrde italijanski naučnici koji su svoju najnoviju studiju predstavili na konferenciji "American Heart Association’s Nutrition, Physical Activity, and Metabolism“, koja je održana u San Franciscu.

Druga studija koja je također prezentovana na konferenciji pokazala je da konzumiranje svježeg voća i povrća može spriječiti moždani udar.

Studija naučnika sa Univerziteta u Napulju bazirana je na deset istraživanja koji su provedeni između 1966. i 2009. godine i u kojima je učestvovalo najmanje 280.000 odraslih osoba. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane koja sadrži kalij može umanjiti rizik od moždanog udara za 19 posto, te rizik od koronarnih bolesti srca za osam posto.

Kalij je neophodni mineral koji se nalazi u brojnim vrstama voća i povrća, među kojima i u banani, krumpiru, soji, marelici, avokadu, grahu, te suhim šljivama.

Istraživanja su pokazala da kalij smanjuje krvni pritisak i sprječava vaskularne bolesti.

Za zdrav život naučnici savjetuju umanjenje količine soli koja se unosi u organizam i povećanje unosa hrane bogate kalijem.