Na Kosovu je stigao talas hladnog vazduha koji je, osim niske temperature i padavina, donio i negativan utjecaj na zdravlje ljudi.

Nakon prošlosedmičnog sunca i temperature od 16 Celzijusovih stepeni, meteorolozi najavljuju obilne padavine, pad temperature za 10 do 12 stepeni Celzijusovih i snijeg.

Najhladnije će biti između subote i ponedjeljka, kada će se temperatura spustiti za 10 do 12 stepeni. Početkom sljedeće sedmice postoji mogućnost za više snijega.

Učestala i nagla promjena temperature, vazdušnog pritiska i nivoa vlage utječu na depresiju, gojaznost, kao i bolne ožiljke, tvrde stručnjaci. Bronhitis, čir na želucu i infarkt su samo "vrh ledenog brijega" zdravstvenih tegoba koje izazivaju promjene vremena.

Niže temperature zgušnjavaju krv i tako podižu rizik od koronarne i cerebralne tromboze, glavnih "okidača" srčanog i moždanog udara.

Hladno vrijeme, također, utiče na srce da brže pumpa krv kako bi održalo tjelesnu toplotu. Taj napor je posebno opasan za osjetljive, starije ljude koji jače reaguju na promjene vremena.

Usljed atmosferskih promjena vazdušnog pritiska nivo tečnosti koja obavija zglobove se mijenja, što prouzrokuje bol u kostima.

Mlađi od 15 godina su osetljiviji na promjenu vremena jer više od ostalih slijede instinkte i reaguju na uticaj elektromagnetnih talasa koji se mijenjaju u skladu s rastom žive u termometru. Stariji od 50 imaju sporiji metabolizam, koji jače reaguje na hormonske promjene izazvane rastom temperature pa im nagle promjene vremena teže padaju.

Nagli pad temperatura negativno će uticati i na početak vegetacije, navode stručnjaci.