Alkohol i slatka gazirana pića sve su bliže tome da ih se po škodljivosti za zdravlje stavi uz bok cigaretama. Britanska vlada ovih je dana zatražila od proizvođača vina, piva i žestokog pića da na boce stave obavezno upozorenje o zdravstvenim učincima alkohola.

U SAD-u se raspravlja o sličnom upozorenju, a traži se i uvođenje poreza proizvođačima, ovisno o utrošenom šećeru.

Britanci su još prije tri godine, naime, proizvođačima alkohola ostavili mogućnost da na boce alkoholnih pića stave upozorenja o štetnosti, ali ta ‘dobrovoljnost’ nije dala željene učinke jer je samo manji dio poslušao Vladu.

Sada je odlučeno da to ipak mora biti obaveza jer ko to ne učini milom, Vlada će ga uvjeriti silom s obzirom na to da je upozorenje o štetnosti na samo 15 posto alkoholnih pića na tržištu. Britanici tvrde da je razlog akciji sve veća šteta koja nastaje zbog konzumacije alkohola, osobito zbog ponašanja mladih tijekom vikenda - tzv. binge drinking kada se ispijaju velike količine raznih pića u kratkom vremenu.

Britanska akcija zapravo je u skladu s nedavno objavljenim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o suzbijanju alkoholizma koje uvelike podsjećaju na akcije protiv pušenja.

Predlaže se povećanje poreza na alkohol, smanjenje dostupnosti alkoholnih pića mladima, stavljanje upozorenja o štetnosti prekomjernog pijenja te reguliranje vremena točenja alkohola u ugostiteljskim objektima. Europska unija predložit će unificirani zakon po kojem bi u zemljama članicama od 2012. bilo dozvoljeno samo 0,2 promila alkohola u krvi vozača.