Uvijek ćete čuti da je za mršanje potrebno mnogo strpljenja i upornosti. Jedan desert manje, dodatnih deset minuta kretanja, pametan način života i tu ste - korak po korak bliže svom cilju.

Umjesto da brojite karolije svega što pojedete i izbjegavate omiljenu hranu do kraja života, počnite sa nekoliko dokazanih poteza koji će vam pomoći da smršate. Njih preporučuju stručnjaci iz magazina Prevention, koji tvrde da ćete veoma brzo uočiti promjene.

Vagajte se svakodnevno

Ovo je bitno jer neke studije ukazuju da to sprečava debljanje na duže staze. Naučnici Univerziteta Minnesota nadzirali su 1.800 osoba na dijeti i utvrdili da su oni koji su se svakog dana vagali izgubili na težini više od onih koji to nisu činili. Na vagu stanite ujutro, jer tada imate najmanje kilograma.

Gledajte TV manje od dva sata dnevno

Oni koji vole sjediti ispred TV-a često postaju ovisnici o brzoj hrani i lako propuštaju aktivnosti koje sagorjevaju karolije, poput igranja u dvorištu sa djecom. Pobijedite želju da provedete dan ispred TV ekrana i pozabavite se drugim aktivnostima.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Hrana bogata vlaknima umanjuje broj kalorija koje unosite, a da to ne osjetite. U studiji Univerziteta Tufts proučavane su žene koje jedu 13 grama vlakana dnevno ili manje. One su imale pet puta više šansi da budu pretile u odnosu na one koje su unosile u organizam više vlakana. Da bi se ovaj uslov zadovoljio, potrebno je pojesti dovoljno voća. Jedna velika jabuka ima 5 grama vlakana.

Spavajte najmanje sedam sati u toku noći

Na Univerzitetu u Chicagu utvrdili su da je kod onih koji više spavaju niži nivo hormona koji kontrolišu apetit. Kratkotrajno spavanje, tvrde naučnici, može dovesti do debljanja. Dokazano je to u istraživanju provedenom nad 9.588 Amerikanaca. Žene koje su spavale četiri sata ili manje u toku jedne noći imale su 234 posto više šansi da budu pretile.

Pijte osam čaša vode dnevno

Voda ne samo da gasi žeđ, već i ubrzava metabolizam. Istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da samo dvije čaše vode dnevno ubrzavaju metabolizam za 30 posto u roku od 90 minuta. Kad pijete vodu, ne unosite kalorije, ali ih trošite, što je idealno. Zato popijte po čašu vode prije svakog obroka, pa i prije konzumiranja grickalica. Poželjno je isto učiniti i prije posezanja za sokom.

Držite se osmosatnog radnog vremena

Naučnici Univerziteta Helsinki proučavali su 7.000 odraslih osoba i utvrdili da su oni koji su se prethodne godine udebljali imali izmijenjeno radno vrijeme. Vjerovatno je uzrok njihovom "nabacivanju" viška kilograma bila loša prehrana, nedovoljno vježbi i stres, ali je jednako važno imati isto radno vrijeme svakog dana na poslu. To omogućava planiranje vremena koje ćete provesti kuhajući ručak, pripremajući se za radni dan ili druge aktivnosti. Na taj način kontroliše se i ishrana.