VRIJEDNO PAŽNJE

Vaše tijelo treba šećer za energiju, ali to ne znači da morate imati velike količine šećera u svojoj prehrani. Previše šećera može dovesti do debljanja, srčanih bolesti i dijabetesa.

Saznajte koliko grama šećera dnevno možete pojesti kako bi vaša prehrana bila zdrava.

Vrlo je važno razlikovati dodani i prirodni šećer

Dok se šećer prirodno nalazi u voću, povrću i mliječnim proizvodima, većina dnevnog unosa šećera u današnjoj prehrani dolazi od dodanih zaslađivača. Prekomjerna konzumacija dodanog šećera povezana je s raznim bolestima koje se mogu spriječiti.

Šećer pruža kalorije bez dodanih hranjivih tvari i dugoročno može oštetiti vaš metabolizam.

Vrlo je važno razlikovati dodani šećer i šećer koji se prirodno nalaze u namirnicama poput voća i povrća. Voće i povrće sadrži vodu, vlakna i razne mikronutrijente. Prirodni šećeri su sasvim u redu, ali isto se ne odnosi na dodani šećer.

Dodani šećer glavni je sastojak slatkiša i obiluje u mnogim prerađenim namirnicama, poput bezalkoholnih pića i pečenih proizvoda. Najčešći dodani šećeri su obični stolni šećer (saharoza) i visokofruktozni kukuruzni sirup. Kako bi optimizirali svoje zdravlje, potrudite se izbjegavati hranu koja sadrži dodane šećere.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalno 40-50 grama šećera dnevno, dok iz Američke organizacije za srčane bolesti smatraju da ta brojka ne bi trebala biti veća od 25 grama dnevno za žene i 37,5 grama za muškarce.

Lubenice, grašak i tikvice su bogati fruktozom

Također, dobro je znati da dodani šećeri može uključivati i prirodne šećere. Na primjer, ako zobenoj kaši dodate med, vaše zobene pahuljice sadrže dodani šećer iz prirodnog izvora. Proizvodi poput slatkih i gaziranih sokova, energetskih pića, jogurt, žitarica, kolačića i sladoleda sadrže dodani šećer.

Međutim, proizvodi koji se obično ne smatraju slatkim, kao što su kečap, umak za roštilj, umak od paradajza, supa, preljev za salatu, kruh i neka alkoholna pića, također utječu na to koliko grama šećera unosite svaki dan.

Puno ljudi koristi dodatne zaslađivače u hrani pripremljenoj kod kuće. Palačinke prelijevate javorovim sirupom, u kahvu umiješate šećer i umutite glazuru sa šećerom u prahu. Sva ta dodatna slatkoća povećava količinu šećera u vašoj prehrani, povećavajući kalorije bez ikakvih nutritivnih vrijednosti.

Lubenica, grožđe, grašak i tikvice primjeri su hrane bogate fruktozom. Avokado, jagode, mrkva i mahune imaju manje fruktoze. Mlijeko, sir, vrhnje, jogurt i drugi mliječni proizvodi također sadrže prirodni šećer u obliku laktoze.

 

Izvor: Faktor