Mirno sjedenje tokom dugog perioda i nedostatak pokreta cijelog tijela su snažno povezani sa srčanim bolestima, rakom i dijabetesom, pokazuju rezultati novog istraživanja.

U namjeri da prevaziđu ove probleme, uredski radnici koji veći dio vremena provode pričvršćeni za svoje stolice trebali bi redovno vježbati, odlaziti do printera, aparata za kafu ili na kratke razgovore sa kolegama, prenosi The Independent.

Istraživači sa švedske "School of Sport and Health Sciences" i Instituta Karolinska u Štokholmu, tvrde da bi dugo sjedenje trebalo biti smatrano kao rizik po zdravlje, nezavisno od nedostatka tjelovježbe.

Doktor Elin Ekblom-Bak upozorava da dugotrajno sjedenje nosi dodatan rizik od bolesti i da se taj problem ne može riješiti vježbanjem. Ona tvrdi da sve više studija ukazuje na problem.

"Provedena su istraživanja nad dvije grupe uredskih radnika. Jedna skupina imala je redovne pauze tokom kojih su se kretali, dok je druga sjedila svih osam sati za stolom. Grupa koja se kretala imala je uredne nalaze krvi, šećera i bili su manje gojazni", pokazala je provedena studija.

Druga studija provedena u Australiji pokazala je da ženama, za svaki sat proveden u stolici rizik od šećerne bolesti i oboljenja srca raste za jednu četvrtinu, bez obzira na vježbanje.

Ekblom-Bak je istakla da je važno da nakon 45 minuta sjedenja napravite petominutnu pauzu.