Prema tvrdnjama vrhunskog stručnjaka za rak prof. dr. Karola Sikore, napredak na području liječenja tumora može se očekivati za desetak do dvadesetak godina.

Jedan od najvećih svjetskih autoriteta za rak, prof. dr. Karol Sikora, direktor britanskog CancerPartnersUK, tvrdi da se užurbano radi na putu da rak postane bolest poput dijabetesa koju će oboljeli kontrolirati sam kod kuće. Smatra da će i dekodiranje DNK stanica raka omogućiti da se barem neke vrste zloćudnih bolesti u budućnosti učinkovitije liječe, prenosi Jutarnji list.

Najlakše će se liječiti, misle znanstvenici, rak dojke, prostate, testisa i debelog crijeva, dok pesimizam i dalje vlada kad je riječ o raku gušterače i pluća. Dodaju kako bi suzbijanje pušenja i tu moglo dati odlične rezultate.

Trenutno im je poznat DNK pet različitih vrsta raka, što omogućava kvalitetniji rad na novim lijekovima, ali utječe i na mjere prevencije i dijagnostike. Poznat je način kako se faktori rasta vežu uz stanice kojima šalju krive poruke koje izazivaju nekontroliran rast zloćudnih stanica, što je već rezultiralo s čak 700 novih spojeva, od kojih bi neki mogli postati ozbiljni lijekovi. Liječenje u budućnosti temeljilo bi se na individualiziranoj terapiji, odnosno na tome da DNK stanica raka kod svakog pojedinog pacijenta određuje i vrstu lijeka, kaže Sikora.

Budućnost je u definiranju molekula tumorskih stanica bez obzira na to na kojem organu one bile, a lijek bi trebao na njih direktno djelovati. Terpija bi bila manje toksična, mogla bi se uzimati duže vrijeme, pa čak i doživotno. Govori se i o preventivnim lijekovima koji bi uspješno djelovali kod onih koji imaju povećan rizik za rak. Također se ističe da programi probira za rano otkrivanje raka trebaju biti prilagođeni svakom pojedincu jer će nekima trebati češće, a nekima rjeđe kontrole.

Ipak, financijska moć i dalje ostaje velika prepreka liječenju. I dosad postojeći lijekovi, premda su palijativno rješenje koje produljuje život tek nekoliko mjeseci, nisu svima dostupni pod istim uvjetima.

Novi bi lijekovi vjerojatno bili još skuplji, pa će se morati razmisliti o novim načinima financiranja takvog liječenja.