Steve Miller, voditelj reality showa o dijetama "Fat Families", otkriva neke od načina kako se uhvatiti u koštac s debljinom, prenosi britanski Express.

Kao prvo, svaki čovjek treba da preuzme odgovornost za svoje zdravlje, težinu, dijetu i vježbanje, a ne da krivi ostale zbog svojih propusta i lošeg izgleda.

Skupite dokaze

Napravite bilješke za period od tri dana o tome šta jedete, radite i osjećate. Može se desiti da pojedete krofnu za doručak i naručite hranu iz restorana za ručak, jer niste raspoloženi za kuhanje. Kad se osvrnete na bilješke, ubrzo ćete uvidjeti zašto ste pretili.

Budite ekstremni u taktikama

Dugo se gledajte u ogledalo i budite veoma kritični prema sebi. Ne zaboravite da provjerite kantu za smeće gdje su ostaci nezdrave hrane koju ste pojeli. Ukoliko mislite da nemate vremena za vježbanje, odvedite djecu na fudbal u lokalni park i aktivirajte se.

Počnite već danas

Budite aktivni koliko god možete, jer mnogo ljudi se prejede iz dosade. Očistite frižider od nezdrave hrane. Ne čekajte da je pojedete, pa da onda uspostavljate novi režim u prehrani.

Tražite podršku

Veoma je važno da ste okruženi pozitivnim ljudima, zbog kojih se osjećate dobro. Ako vas partner ne podržava dovoljno, zamolite ga da prestane. Negativnosti koje dolaze od određenih ljudi, nerijetko od nezdrave hrane prave naše najbolje prijatelje. S vremena na vrijeme okružite se pretilim ljudima i uvidjet ćete da više ne želite da budete osoba koja će svakodnevno da se žali na svoju debljinu.

Budite realni

Negiranje je nešto najgore što možete sebi da uradite. Odrecite se čokolade za svoje dobro. Praktikujte tri zdrava obroka dnevno i pojedite slatkiš s vremena na vrijeme. Ako se povratka lošim navikama, počnite sa slatkišima tek nakon 10 sedmica novog režima prehrane.

Vjerujte u sebe

Pišite pozitivne stvari i ostavljajte ih svuda po kući. Istaknite odjeću koju želite da nosite nakon dijete, jer to može biti dodatna motivacija da hrabro idete dalje.

Budite uporni

Ovo je najteži dio. Jednom kad izgubite suvišne kilograme, recite sebi da se više nikad ne želite vratiti u stanje u kojem ste bili. Slavite svoj uspjeh s porodicom i prijateljima. Ne zaboravite da se svakodnevno podsjetite koliko se bolje osjećate zbog zdrave prehrane i vježbanja.