S obzirom na nastalu situaciju prouzrokovanu pandemijskim gripom A/H1N1 i nastale nepovoljne situacije na terenu, pojavom pacijenata s virusom a u svrhu adekvatnog liječenja bolesnih i praćenja stanja, Izvršni direktor Univerzitetske klinike Kosova, Ali Sadria, je sredinom novembra formirao Ekspertsku grupu i poslije detaljne analize nastale situacije s virusom A/H1N1, zaključio da je do sada na Infektivnoj klinici, u Centralnoj intenzivnoj službi i Hitnoj službi hospitalizovano 396 slučajeva s simptomima gripa, kao i sumnjivih na infekciju virusa A/H1N1...

Od 396 slučajeva, 289 od njih je registrovano kao slučajevi virusa A/H1N1. Na Univerzitetskoj klinici je 14 osoba podlijeglo virusu, od kojih je 9 podlijeglo od virusa A/H1N1, a drugih 5 slučajeva su imali prethodne predispozitivne bolesti.

Nacionalni institut će i u 2010. istim ritmom nastaviti praćenje epidemiološke situacije pandemijske gripe, kao i nadzor zaraznih bolesti na Kosovu, preko aktivnog nadzora i epidemioloških istraživanja, s obzirom na rizik od eventualne pojave novog talasa svinjske gripe, koja se očekuje krajem januara.