Nakon preživljenog događaja koji je izazvao osjećaj straha, još uvijek ostaje dovoljno vremena za popravak, (da ne ostane trauma), a taj period naučnici nazivaju "prozor rekonsolidacije" - vremenski ograničen period kada se stvari još mogu promijeniti sa lošeg na dobro.

Tim naučnika sa Univerziteta New York uspio je efikasno neutralizirati strahom prožeta sjećanja djelujući 6 sati nakon nemilog događaja.

Naučnici se nadaju da bi njihov rad mogao pomoći onima koji pate od poremećaja poput PTSP-a ( posttraumatski stres sindrom).

Tokom istraživanja, dobrovoljci uključeni u program, prikopčani su na elektrode, a zatim je svakog puta nakon pokazivanja određene fotografije pušten elektrošok. Kod volontera se prirodno razvio strah od ove fotografije. Dan kasnije, naučnici su pokušali izbrisati ovaj strah. Nakon pokazivanja iste fotografije, nije slijedio elektrošok.

Ustanovili su da ova metoda djeluje, ali samo ako su se dobrovoljci prvo podsjetili neugodne situacije koju su doživjeli prethodnog dana i to ne kasnije od 6 sati nakon samog događaja. Dobrovoljci su izbrisali strah od specifične fotografije koje su se bojali dan ranije, a naučnici su zaključili da ljudi trebaju shvatiti da nas pri takvim situacijama plaši sjećanje, a ne trenutna realnost oko nas.

- Vrijeme u kojem se sprovodi terapija straha ima značajniju ulogu nego što smo to ranije mislili. Naša memorija reflektira naše posljednje sjećanje stresnog događaja, a ne prvobitne situacije. Naši rezultati sugeriraju da je naturalistički pristup daleko efektniji u rešavanju emocionalne memorije nego liječenje medikamentima, izjavila je voditeljica istraživanja, dr. Elizabeth Phelps sa Univerziteta New York.

Ustvari, pričanje o traumatskom sjećanju zaista može pomoći pacijentu. Ovo je uobičajeni element terapije, jer trebamo shvatiti da nas plaši sjećanje, a ne trenutna realnost. Naučnici u ovom projektu ističu i to da je važno traumu ne ponavljati, već je što prije razriješiti ovom novom metodom.