Teflon je sveprisutan kao neprianjajuća površina kojom su obložene mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane, no Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) proglasila je teflon 'vjerojatno karcinogenim'.

Biolog i jedan od pionira zdrave prehrane u svijetu George Mateljan autor bestselera 'Najzdravije namirnice svijeta', iznova upozorava na moguću štetnost teflona. Teflonom su obložene mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane, no Mateljan upozorava da je Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) proglasila teflon 'vjerojatno karcinogenim', prenosi Večernji list.

Glavni spoj u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

Iako se PTFE razgrađuje na PFOA tek kad temperatura na štednjaku dosegne 240 Celzijevih stupnjeva, poznati stručnjak za prehranu smatra da ne treba riskirati, pa preporučuje da je neprianjajuće posuđe sa spojem PTFE najbolje izbjegavati. Među nepoželjnim su materijalima u pripremi hrane i plastika te aluminij.

U čemu je onda najbolje kuhati? Mateljanov su prvi izbor lonci od nehrđajućeg čelika, emajla, gusa (lijevanog željeza) i vatrostalnog stakla. Jednako preporučuje i za pećnicu, dodajući da se pritom ne smiju zaboraviti mogući problemi s gumom i plastikom na poklopcima i ručkama takva posuđa.

Staklo, željezo i emajl najpoželjniji su za kuhanje, ističe Mateljan, zato što se sastoje od prirodnih tvari, za razliku od teflona koji sadržava umjetno proizvedene fluorougljike.

Proizvođači pobijaju ali studija je pokazala:

Tako praktičnu tvar zbog koje se hrana ne lijepi za tavu, već neko vrijeme prati loš glas. Naime studija američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) pokazala je da perfluorooktanoična kiselina ili PFOA vrlo otporna tvar u okolišu te da je u vrlo niskim razinama ima u okolišu i u krvi, a u laboratorijskih životinja uzrokuje razvojne i druge poremećaje poput raka jetre u štakora.