Ono zbog čega mnogi Holanđani strahuju za sopstveno zdravlje nije svinjska, već kozja gripa. Od posljedica takozvane „Q groznice“, koja kod ljudi izaziva kozja gripa, a prenosi se direktno sa životinje na čovjeka, već je umrlo šest osoba. Zato su holandski ministar zdravlja Ab Klink i ministrica poljoprivrede Gerda Verburg naložili da se unište desetine hiljada koza zaraženih virusom gripe, prenosi Press.

Epidemijom kozje gripe su, prije svega, pogođene istočne i južne holandske provincije, u kojima se na farmama gaji većina od ukupno oko 375.000 koza. Virusom kozje gripe već je zaraženo 2.300 ljudi.

„Više bih voljela da sam dobila svinjsku nego kozju gripu“, kaže Žaklin van den Bos. Ova pedesetogodišnjakinja već osam mjeseci pati od posljedica kozje gripe. „Popila sam gomile antibiotika. Na sreću, više nemam visoku temperaturu kao na početku bolesti, ali i dalje se osećam slabo i umorno.“

Anita Vincent nije imala toliko sreće. Četrdesetšestogodišnja majka četvoro dece dobila je pogrešnu terapiju jer njen ljekar nije prepoznao simptome kozje gripe.

„Boleli su me grlo, glava i udovi, bila sam mrtva umorna, plakala sam od bola“, kaže ona. Pošto je mislio da je depresivna ljekar joj je prepisao antidepresiv. Tek pošto se zbog upale pluća podvrgla detaljnom pregledu u bolnici, ljekari su postavili pravu dijagnozu: „Q groznica“. Nakon toga je dobila odgovarajuću terapiju.

U međuvremenu, Anita Vincent je osnovala Udruženje oštećenih zbog kozje gripe.

Ona i njeno udruženje optužuju odgovorne ministre Aba Klinka i Gerdu Verburg da su prekasno intervenisali. „Zaražene koze trebalo je odavno da budu ubijene“, smatra ona. Mnoge životinje koje su zaražene virusom gripe već su skotne. „Ako zaražena koza donese na svijet jedno mrtvo jare, ono u sebi nosi milione virusa i bolest se širi ogromnom brzinom“, upozorava Rul Kautinho iz amsterdamskog Centra za infektivne bolesti. Kozja gripa je otkrivena na 50 od ukupno 350 farmi koza širom Holandije.