Nacionalni Komitet Kosova za zarazne bolesti održao je juče redovan sastanak na kojem je procjenjivana aktuelna epidemiološka situacija u zemlji, kao i određivanje pravca daljeg djelovanja.

Na tom sastanku, kojim je predsjedavao predsjednik pomenutog Komiteta, Isuf Dedushaj ocjenjeno je da je epidemiološka situacija, u vezi sezonskog i novog pandemijskog gripa A H1N1, pod kontrolom i da Ministarstvo zdravsta poduzima potrebne mjere za upravljanje pandemijom.

Naser Ramadani, direktor Nacionalnog Instituta za javno zdravstvo saopštio je da je od 15. jula do sada na Kosovu registrovano 556 sumnjivih slučajeva gripa i da su u Nacionalnom centru za grip dijagnosticirana 179 slučajeva pozitivna na virus A H1N1. Do sada, izvješteno je o 10 smrtnih slučajeva (exitus letalis).

Ramadani je kazao da pojedini slučajevi koji su otkriveni kod učenika u školama zaraženih virusom svinjskog gripa ne predstavljaju indikaciju obustavljanja nastave.

Shemsedin Dreshaj, direktor infektivne klinike saopštio je u posljednja 24 sata na toj klinici smješteno 14 sumnjivih slučaja zaraženih gripom, ali, po njemu, u poređenju sa prošlom nedjeljom, ove nedjelje je zabilježeno opadanje zaraze. On je situaciju na terenu u vezi gripa opisao kao stabilnu.

Komitet je ocjenio da se proces vakcinisanja protiv AH1N1 stabilizuje, što potvrđuju izvještaji sa terena. Istovremeno ovaj Komitet podržava dalju raspodjelu Tamiflua na regionalnim infektološkim odjeljenjima, kao i potrebu uvođenja pokretnih auto-ambulanti opremljenih sa oksigenim bocama.

Na kraju, Komitet je uputio poziv građanima da budu obazrivi i drže se preventivnih uputstava sa ciljem suočavanja sa pandemijom svinjskog gripa, jer je situacija ozbiljna i zahtjeva dodatno zalaganje svih.