Stručnjaci vjeruju da je genetska predispozicija za slabi imunološki sustav vrlo snažan faktor rizika za razvoj raka dojke. Jod i hormoni štitnjače obično smanjuju rizik za razvoj ove bolesti.

Jod je jedan od ključnih hranjivih minerala koji igra veliku ulogu u prevenciji bolesti, objavili su na ordinacija.hr.

Nedostatak joda uzrokuje gušavost no uzrokuje li nedostatak ovog minerala i rak dojke? Njegov nedostatak sigurno nije jedini uzrok epidemije karcinoma dojke. Međutim, njegov manjak igra veliku ulogu.

Štitnjača dnevno treba oko 6mg joda. Dojke trebaju barem 5mg; to znači da ostatku tijela ostaje 1mg joda. Taj 1mg u dobroj mjeri prelazi preporučenu dnevnu količinu koja iznosi 0.15 mg po danu. Ovaj bi podatak mogao objasniti zašto su preporučene dnevne količine joda neodgovarajuće i zašto je nužno ne samo procijeniti vlastitu razinu joda, već i dodati pravilan iznos i oblik joda svojoj prehrani. Važno je zapamtiti da je veza između nedostatka joda i raka dojke te fibrocistične bolesti dojke vrlo jaka.

Stručnjaci vjeruju da je genetska predispozicija za slabi imunološki sustav vrlo snažan faktor rizika za razvoj raka dojke. Jod i hormoni štitnjače (i prirodni i sintetički) obično smanjuju rizik za razvoj ove bolesti.

Kod osoba koje muči nedostatak joda, najveća je količina ovog minerala otkrivena u masnom i mišićnom tkivu. Ako je prisutna pretilost, potreba tijela za mineralom se povećava kako masne stanice tijela zahtijevaju više joda. Kako smo već spomenuli, ženske su dojke glavna lokacija za pohranjivanje joda. Održavanje odgovarajućeg nivoa joda je nužno za osiguravanje adekvatnog djelovanja štitnjače i pravilne izgradnje dojki. Stručnjaci su uvjereni da pravilna razina joda može sniziti učestalost raka dojke i pomoći ženama da nadvladaju ovu bolest.