Postoje načini kako da si produžite život i odvikavanje od cigareta nije jedini. U prvom redu zdrava prehrana, a zatim sve ostalo. Pročitajte što možete učiniti sami da doživite duuuuuuuboku starost.

1. Sljedeći puta kada se pitate juha ili salata, naručite salatu
Talijanski istraživači su otkrili da konzumiranje samo jedne šalice sirovog povrća dnevno, može dodati dvije godine života. Zašto sirovog? Kuhanje može uništiti do 30 % antioksidansa u povrću. Da ispunite tu kvotu, stavite u kutijicu  nasjeckanu crvenu i zelenu papriku, brokulu i mrkvu. Ponesite kutijicu sa sobom na posao zajedno sa paketićem umaka za salatu. Masnoća iz umaka će ubrzati apsorpciju određenih hranjivih tvari.

2. Naučite zakon masnoće: salo koje nosite danas može vas ubiti sutra
Istraživači Sveučilišta u Alabami otkrili su da održavanje indeksa tjelesne mase od 25 do 35 može skratiti život do tri godine. Višak tjelesne mase povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i infarkta. Ako ste alergični na tjelovježbu, znojite se u društvu svoje bolje polovice. Istraživanja pokazuju da će muškarci koji dane provode u sjedilačkom položaju, više vježbati ako u tome sudjeluje i njihov partner.

3. Otvorite vrećicu sa orašastim plodovima i produljite svoj vijek trajanja
Istraživanja su pokazala da si osobe koje jedu orašaste plodove pet dana u tjednu, produljuju život za 2.9 godina. U trgovinama postoji veliki izbor mikseva orašastih plodova. Kupite one koji uključuju i orahe. No, ne pretjerujte, konzumirajte do 59 grama dnevno.

4. Nikada ne zaboravite da vam prijatelji čuvaju leđa, čak i kada su pogrbljena od osteoporoze
Australski istraživači su ustanovili da osobe sa najvećom mrežom prijatelja imaju najdužu crtu života. Za prosječnog čovjeka, to bi moglo dodati do sedam godina postojanja. Dobro, neki prijatelji vas mogu s vremena na vrijeme poticati na rizično ponašanje, ali prijateljstva u konačnici pružaju više zaštite nego rizika. Zato se pokušajte sprijateljiti sa novim ljudima na poslu, izmjenjujte novosti u teretani ili jednostavno pozdravite susjeda kojeg nikad niste upoznali. Svi ćete jednog dana zahvaljivati jedni drugima.

5. Ponavljajte za nama: postoji život nakon mirovine
Ili jednostavno vjerujte u to ako želite živjeti tako dugo. Po istraživanju Sveučilišta Yale, ljudi sa pozitivnim pogledom na proces starenja žive više od sedam godina dulje od onih koji se osjećaju kao da su osuđeni na propast mentalnog i fizičkog zdravlja. Već predviđate kakva će biti desetljeća ostarjelosti? Volontirajte. Nesebični potezi mogu unijeti pozitivan preokret u životu i odvratiti vam pažnju od nezdravih misli.