U šest od osam istraživanja pokazalo se da dugotrajno korištenje mobitela za 39 posto povećava rizik od glioma, tumora na mozgu. Istraživanje Interphone koštalo je 20 miliona eura, a vođeno je pod kontrolom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Oko 20 milions eura vrijedno istraživanje vođeno je pod kontrolom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u 13 zemalja, pa tako sadrži niz istraživanja. Tokom istraživanja naučnici su intervjuisali i 12.800 korisnika mobitela, a među ispitanicima su bile zdrave osobe i ljudi oboljeli od nekog oblika tumora. Pritom su naučnici bili fokusirani na tri oblika tumora mozga (gliom, akustični neurinom i meningiom) te tumor paratoidne žlijezde.

U šest od osam istraživanja u sklopu istraživanja Interphone pokazalo se da dugotrajno korištenje mobitela za 39 posto povećava rizik od glioma, najčešćeg oblika tumora na mozgu. Dva od sedam istraživanja ukazala su da se nakon 10 godina korištenja povećava rizik od akustičnog neurinoma. Riječ je o tumoru koji raste na slušnom živcu koji spaja mozak sa unutrašnjim uhom. Nadalje, istraživanje u Izraelu pokazalo je da često i dugotrajno korištenje mobitela za 50 posto povećava rizik od tumora paratoidne žlijezde.

Iako će rezultati istraživanja Interphone biti tek objavljeni u jednom naučnom magazinu, neke od 13 zemalja u kojima su istraživanja provedana već su objavile rezultate, upozorivši građane na zdravstveni rizik dugotrajnog korištenja mobitela.

Inače, među samim naučnicima uključenim u istraživanje postoje nesuglasice oko toga na koji način javnosti prezentirati rezultate istraživanja.

“U odsutnosti definitivnih rezultata, a u svjetlu brojnih istraživanja koja ukazuju na mogući uticaj elektromagnetskog zračenja na zdravlje, potrebne su mjere predostrožnosti”, izjavila je za Telegraph dr. Elisabeth Cardis, voditeljica istraživanja Interphone. Ali, naučnici su ipak saglasni oko toga da su djeca, čije su tijelo i mozak u razvoju, izložena većem riziku nego odrasli.

“Saglasna sam sa idejom da se djeci ograniči upotreba mobitela, iako sam protiv toga da se uvede zabrana. Naime, mobiteli mogu biti vrlo korisni, ne samo u hitnim slučajevima, nego i za održavanje kontakta između roditelja i djece”, rekla je dr. Cardis.