Rak dojke jedna je od najčešćih malignih bolesti. Godišnje u svijetu od raka dojke oboli najmanje milion žena, a umire 400 hiljada.

Upravo to je razlog radi kojeg stručnjaci smatraju da je veoma bitno da žene znaju nešta više o ovoj opakoj bolesti. Portal Fox News donosi sedam najčešćih mitova vezanih za rak dojke.

Svaka kvržica na dojci je rak

Nije tačno da je svaka kvržica kancerogena. Čak osamdeset posto kvržica na grudima su benigne, tvrde stručnjaci. No, uprkos ovoj činjenica ukoliko žena otkrije bilo kakvu kvržicu ona mora posjetiti liječnika, te uraditi mamografiju ukoliko njen liječnik smatra da je to potrebno.

Mamografi uzrokuju širenje raka

U mamografiji se koristi rendgensko zračenje, no nije istina da to može uzrokovati širenje raka dojke. Štaviše mamografija je najbolja metoda za rano otkrivanje raka dojke.

'U mojoj porodici niko nije imao rak dojke, pa neću ni ja'

Ovo je u potpunosti pogrešno razmišljanje.

"Žene u čijim porodicama je već neko bolovao od raka dojke imaju povećan rizik od obolijevanja od ove opake bolesti. No, rizik od obolijevanja od raka se povećava i ukoliko žene konzumiraju alkohol, cigarete ili lijekove", kazala je onkolog, Marisa Weiss dodajući da je bitno znati historiju bolesti i s majčine i očeve strane, iako od raka dojke mogu oboliti i osobe u čijim porodicama niko nije bolovao od ove teške bolesti.

Mastektomija je najbolji način prevencije od ponovnog vraćanja tumora

Veoma mali broj žena kojima je dijagnosticiran rak dojke zaista trebaju mastektomiju (odstranjenje dojke). Liječnica Diana Zuckerman je kazala da 75 posto žena koje obole od raka dojke mogu se liječiti hemoterapijama i zračenjem te da im nije potrebna mastektomija.

Djevojke i starije žene imaju isti rizik od obolijevanja od raka dojke

Žene starije od 50 godina imaju najveći rizik od obolijevanja od raka dojke. Zbog toga je veoma bitno da upravo te osobe rade redovne kontrole, mada se i mladim djevojkama preporučuje pregled minimalno jedanput godišnje.

Rak dojke je fatalan

Rak dojke uopće nije opasan ukoliko se otkrije na vrijeme, odnosno ukoliko se ne proširi na ostale dijelove tijela.

Muškarci ne mogu dobiti rak dojke

Stručnjaci procjenjuju da će ove godine biti najmanje dvije hiljade novih slučajeva obolijevanja od raka dojke, a oko 450 muškaraca će umrijeti od ove opake bolesti.

Ipak, rak dojke je čak stotinu puta češći kod žena nego kod muškaraca, a žene čijim je očevima ili majkama dijagnosticiran rak dojke imaju velik rizik od obolijevanja od ove opake bolesti.