Za hronični se umor još 80-ih godina sumnjalo da je riječ o fizičkoj bolesti, ali su nedostajali dokazi za to.

Hronični umor koji muči oko 17 milijuna ljudi u svijetu uzrokuje retro virus, a ne stres, prekomjerni rad i slično, na što se dosad sumnjalo.

Istraživači su otkrili snažnu povezanost između sindroma hroničnog umora, koji se ponekad zove i ME ili mijalgični encefalomijelitis, i retrovirusa pronađenih kod zaraženih miševa.

Dapače, istraživači idu dalje pa čak tvrde da bi virus mogao biti jedini uzrok činjenice da se neki od nas umorni bude i umorni liježu čak i kad za to nema nikakvih vidljivih razloga.

Antitjela u 95% pacijenata

Ovo otkriće veliki je napredak u razumijevanju kroničnog umora, kaže jedna od voditeljica studije objavljene u Scienceu, Judy Mikovits. Inače, kronični se umor osamdesetih godina nazivao i “yuppie gripa” jer se i tada sumnjalo da je riječ o fizičkoj bolesti, ali su nedostajali dokazi za to. Najnovije otkriće konačno je potvrdilo te sumnje jer je tzv. mišji leukemija virus (XMRV) pronađen kod 68 od 101 američkog pacijenta s kroničnim umorom.

No, Judy Mikovits tvrdi da je kod čak 95 posto pacijenata s kroničnim umorom test pokazao da imaju antitijela na virus XMRV što pokazuje da su bili u doticaju s njim, ali zasad nemaju simptome.

Drugim riječima, to je dokaz da virus može mirovati neko vijeme u DNK pacijenta bez znakova bolesti. Ona je dodatno testirala i 500 pacijenta s kroničnim umorom u Londonu i pokazali su se isti postoci kao i kod pacijenata u SAD-u.

Pokaže li se u daljnjim istraživanjima da je virus definitvno uzročnik kroničnog umora, bit će to poticaj za pronalaženje načina liječenja ili njegova sprečavanja.

Znanstvenici smatraju da bi se ovaj retrovirus moga liječiti slično kao HIV virus, uzročnik AIDS-a, ili bi se možda moglo razviti cjepivo koje bi ljude štitilo od toga virusa. Genetska struktura virusa XMRV pokazuje da je evaluirao od sličnih virusa pronađenih među poljskim miševima baš kao što se smatra da je HIV, ali i neki drugi virusi, imao prapočetak među životinjama, a potom je “prebačen” na ljude.

Sindrom traje godinama

 Zasad se ipak neće pokušati liječenje kroničnog umora postojećom antivirusnom terapijom. Istraživanje će se nastaviti i stignu li dodatne potvrde onog što je dosad otkriveno, bit će to put ka novoj terapiji što bi moglo uvelike poboljšati kvalitetu života bolesnika s kroničnim umorom kod kojih taj sindrom traje godinama.

Hronični umor

- postoje barem četiri simptoma

- traju dulje od 6 mjeseci

- kratkoročan gubitak pamćenja ili ozbiljna nesposobnost koncentriranja na poslu, u školi ili kod drugih aktivnosti

- upaljeno grlo, otekli limfni čvorovi na vratu ili u pazuhu

- bolovi u mišićima

- bolovi u zglobovima bez crvenila

- jake glavobolje

- loš san

- umor dulji od 24 sata nakon svakog napora.