Pregledom kliničkih slučajeva ustanovljeno je da unošenje veće količine gaziranih pića s mnogo šećera i kofeina može izazvati drastičan pad koncentracije kalija u krvi, odnosno stanje poznato pod imenom hipokalemija.

Francuski liječnici smatraju da svakodnevno pijenje gaziranih sokova može uzrokovati hipokalemiju, odnosno nedostatak kalija u krvi, što može izazvati probleme u radu srca i paralizu, navodi se u studiji koja je objavljena u Međunarodnome časopisu kliničke prakse.

Pregledom kliničkih slučajeva ustanovljeno je da unošenje veće količine gaziranih pića s mnogo šećera i kofeina može izazvati drastičan pad koncentracije kalija u krvi, odnosno stanje poznato pod imenom hipokalemija. Zato liječnici upozoravaju da male promjene u koncentraciji kalija mogu izazvati ozbiljne poremećaje u radu kardiovaskularnog i neuromišićnog sustava.

Tipični su simptomi hipokalemije smanjena snaga mišića, grčevi, drhtavica i mučnina. U ekstremnijim slučajevima, nedostatak kalija može izazvati probleme u radu srca i paralizu. Ispitani su slučajevi pacijenata koji su u danu pili od dva do devet litara gaziranih pića, među kojima su bile i dvije trudnice koje su primljene na bolničko liječenje zbog opasno niske razine kalija u krvi. Obje su se žene brzo i potpuno oporavile nakon što su prestale piti gazirane sokove i počele uzimati kalij oralno ili intravenozno.