Žene širom svijeta uskoro bi mogle biti pošteđene strašnih bolova koje proživljavaju svakog mjeseca u toku menstrualnog ciklusa.

Naučnici iz Southamptona razvili su novu formulu koja će im pomoći da se riješe ovog problema koji nerijetko utječe i na druge aspekte njihovog života.

Pilula VA111913 trenutno je u drugoj fazi testiranja nad 128 žena starosti između 18 i 35 godina u Velikoj Britaniji i Americi, piše The Daily Express.

Učesnici istraživanja u toku menstrualnog ciklusa prolaze kroz šestodnevno testiranje lijeka, a ako se pokaže efikasnim mogla bi se naći u prodaji u roku od četiri godine.

Doktor Jim Phillips, izvršni direktor kompanije Vantia Therapeutics iz Southamptona, koja stoji iza pronalaska, izjavio je: "Mislim da je fer nazvati ga revolucionarnim otkrićem pošto definitivno ne postoji lijek poput ovog. Prema našem istraživanju ne postoji ništa što sugeriše da neće biti učinkovit."

Menstrualne bolove uzrokuju kontrakcije u maternici, a svaka kontrakcija privremeno zaustavlja protok krvi, pri čemu se sabijaju krvni sudovi u mišićnim zidovima pa tkivu nestane kisika.