PORAST BROJA ZARAŽENIH

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu epidemiju majmunskih boginja i vanrednu situaciju u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja, što je najsnažniji poziv na akciju koju ta agencija može uputiti.

Ovo je sedmi put da je takva deklaracija donesena od 2009. godine, a posljednja je bila u slučaju koronavirusa kojem je WHO dala istu oznaku 2020. godine.

Odluka je usvojena nakon sastanka eksperata koji je održan prošlog četvrtka.

Majmunske boginje su virusna infekcija koja se obično nalazi kod životinja u centralnoj i zapadnoj Africi, iako može izazvati oboljenja i kod ljudi. Slučajevi se sada povremeno otkrivaju u zemljama u kojima virus nije endemičan, ova posljednja epidemija je bez presedana.

Iako su zemlje Evrope najteže pogođene, slučajevi su također prijavljeni u SAD-u, Kanadi, Australiji, Nigeriji, Izraelu, Brazilu i Meksiku.

WHO je saopštila da je epidemija uglavnom bila među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, a koji su nedavno prijavili seksualne odnose sa novim ili više partnera.

Stručnjaci su naglasili da svako može dobiti majmunske boginje jer se one prenosi bliskim ili intimnim kontaktom, a UN je upozorio da neki medijski prikazi Afrikanaca i LGBTQ+ osoba "jačaju homofobične i rasističke stereotipe i pogoršavaju stigmu".