Ljudi koji se vakcinišu protiv sezonskog gripa samo povećavaju rizik da obole od takozvanog novog gripa čiji je izazivač virus H1N1, piše nedeljnik Focus.

Prema navodima magazina koji citira djelove još neobjavljenog istraživanja kanadskih naučnika, vakcinacijom protiv sezonskog gripa se čak udvostručuje opasnost da se oboli od nove zaraze. Zato je, navodno, većina kanadskih pokrajina odlučila da ove godine normalnu zaštitu od gripa omogući samo osobama starijim od 65 godina.

Njemački virolog Stefan Becker sa Univerziteta u Marbiurgu je rekao da je "za sada riječ samo o glasinama, jer studija još nije objavljena". Dodao je da je moguće da će se, ukoliko se navodi medija pokažu kao tačni, promjeniti i plan vaksinisanja u Njemačkoj.

U tom slučaju, smatra njemački stručnjak, moguće je da se građani vakcinisati najprije protiv novog, a potom protiv sezonskog gripa. Vakcinacija protiv novog gripa već je počela u Kini i Americi.

Vlasti Njemačke nastoje da privole farmaceutsku industriju da razmotri mogućnost proizvodnje vakcine protiv novog gripa koja bi bila prikladnija za trudnice.

Njemačka je od kompanije Glaxo-Smith-Kline poručila 50 miliona vakcina protiv novog gripa koja je, prema navodima Instituta Robert Koh, prikladna i za trudnice.

Međutim, pojedini naučnici upozoravaju da dejstvo vakcine na buduće majke i još nerođenu djecu može da bude i problematično.

U svijetu naglo raste tražnja vakcina protiv novog gripa, a britanski farmaceutski gigant "GlaxoSmithKline" (GSK) objavio je da trenutno ima 440 miliona doza u porudžbini.

Od posljednjih podataka koje je GSK objavio 4. augusta, vlade 22 zemlje su poručile 149 miliona novih doza te vakcine, prenijele su svjetske agencije.

Čelnici GSK-a su potvrdili da će isporuke vakcina početi ove sedmice, dodavši i da se razgovori s vladama o njihovim dodatnim isporukama nastavljaju.

Isporuke će biti raspodeljene, kako se najavljuje, na četvrti kvartal ove i prvo polugođe iduće godine.

Švicarski gigant "Novartis" je, takođe, saopštio da je uspio u SAD da završi prije roka isporuku vakcine protiv sezonskog grupa - "fluvirina" - za 2009/10. godinu.

U SAD je švicarski proizvođač ljekova isporučio ukupno 27 miliona doza te vakcine.

Švicarska kompanija je navela u današnjem saopštenju i da je počela 27. septembra da isporučuje u SAD prve doze svoje vakcine protiv gripa H1N1, kao i da je ubrzala proizvodnju tog lijeka.