WHO

Evropske države moraju ubrzati vakcinaciju i vratiti nošenje maski kako bi se uhvatile u koštac s porastom broja slučajeva COVID-19 izazvanim verzijom omikrona i izbjegle strožije mjere kasnije, rekao je visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije.

U razgvooru za Reuters, regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge pozvao je zemlje da odmah poduzmu mjere kako bi izbjegle preopterećenje zdravstvenih sistema u jesen i zimu dok nastavlja brzo širenje BA.5 podvarijante omikrona.

Gotovo tri miliona novih slučajeva COVID-19 prijavljeno je u Evropi prošle sedmice, gotovo polovina od svih novih slučajeva u svijetu. Stope hospitalizacija su se udvostručile u istom razdoblju, a blizu 3.000 ljudi umre od bolesti svake sedmice, rekao je Kluge.

“Postoji porast slučajeva… u društvu koje funkcionira skoro kao i prije”, rekao je, naglašavajući potrebu za “stabilizatorima pandemije” kao što je druga dodatna doza vakcina, prije očekivanih vakcina za specifične varijante koje se očekuju u jesen, kao i promocija nošenja maski i bolje ventilacije.

Ti se stabilizatori moraju primijeniti kako bi se izbjegle puno strožije mjere, rekao je Kluge.

“Mislim da društvo nije spremno za zatvaranja”, rekao je regionalni direktor WHO-a.

Nakon dvije i po godine pandemije i povezanih zastoja i prekida, zemlje se sada također moraju nositi s rastućom inflacijom i povećanom nesigurnošću hrane uzrokovane djelomice ruskom invazijom na Ukrajinu, ali vlade i dalje moraju dodatno ulagati u zdravstvo, rekao je Kluge.

“A ako vlade to ne učine, onda društvo neće biti bolje pripremljeno za budućnost”, dodao je

Od kada je pandemija proglašena u martu 2020. godine, širom svijeta zbog zaraze korona virusom preminulo je više od 5,3 miliona stanovnika. Do sada je zaraženo više od 272 miliona.