Muškarci pušači u srednjoj životnoj dobi sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom umiru deset godina prije onih zdravijih, upozorava nova studija.

Ispitivanje provedeno nad 19.000 muških osoba od 40 do 69 godina pokazala je da oni sa sva tri nabrojana faktora mogu očekivati da im život bude kraći za deset godina.

Britanska fondacija za srce objavila je da je ovo važan podsjetnik za sve koji imaju preko 40 godina da prekontrolišu zdravlje svog srca, piše BBC.

Studija je objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu, a uzeta je u obzir težina, visina, krvni pritisak, plućne funkcije, holesterol i glukoza u krvi pacijenata u periodu od 1967. do 1970. godine. Oni su također popunili upitnik u kojem su naveli medicinsku historiju, pušačke navike, podatke o zaposlenju i bračni status.

Među ispitanicima je bilo 39 posto onih sa visokim krvnim pritiskom i 51 posto sa visokim nivoom holesterola. Skoro 40 godina kasnije utvrđeno je da je 13.501 od tih ispitanika preminuo.

"Pokazali smo da su muškarci sa 50 godina, koji puše, imaju visok pritisak i nivo holesterola mogu poživjeti i do 74. godine, dok oni koji nemaju nijedan od ovih faktora rizika mogu doživjeti i 83 godine", kaže doktor Robert Clarke. "Zato ako prestanete pušiti i riješite se visokog pritiska, te smanjite tjelesnu težinu, to će se odraziti na vaš životni vijek."