Američki naučnici su otkrili da tuširanje može biti opasno po ljudsko zdravlje na osnovu ispitivanja kojima je utvrđeno da se sa prljavog tuša na lice može prenijeti veoma štetna bakterija.

Ispitivanjem je utvrđeno da se u tušu nalazi značajan nivo bakterije "mycobacterium avium" koja uzrokuje oboljenje pluća.

Nauučnici sa američkog Univerziteta Kolorado u mjestu Boulder navode da voda koja pod pritiskom izlazi iz tuša može da ispusti kapljice pune bakterije koja se potom razgrađuje u vazduhu i lako se udiše i potom odlazi u najdublje dijelove pluća.

"Ukoliko vam voda pri prvom uključenju tuša poteče direktno u lice to znači da će na vas poteći i značajna količina 'mycobacterium avium', što baš i nije zdravo", rekao je lider istraživačkog tima profesor Norman Pace.

U žurnalu Proceedings autori istraživanja navode da njihova otkrića možda objašnjavaju zašto je u posljednjih nekoliko godina povećan broj slučajeva plućnih infekcija i da je to povezano sa ljudima koji se radije tuširaju nego što pune kadu.

Suočavanje sa ovom bakterijom rijetko predstavlja problem zdravim ljudima ali su plućnoj infekciji podložni oni kojima je oslabljen imunitet, poput starijih osoba, trudnica ili oboljelih od nekih drugoh bolesti.

Prema tvrdnji naučnika kod tih osoba može se razviti plućna infekcija sa bakterijom 'mycobacterium avium' praćena simptomima poput umora, upornog suvog kašlja, kratkog daha i slabosti.

Istraživači su obavili ispitivanja na 50 tuševa u devet gradova u sedam različitih američkih država, uključujući New York i Denver, i pronašli su da je 30 odsto tuševa predstavljalo potencijalni rizik od infekcije.

Profesor Pace je naglasio da se bakterija lakše zadrži na plastičnim tuševima zbog čega je predložio da se kao alternativa koriste metalni.

Utvrđeno je da se preko tuševa mogu prenositi i druge zarazne bolesti poput jedne vrste upale pluća pod nazivom "legionarska bolest" i plućna infekcija bakterijom "rseudomonas aeruginosa".