Naučnici smatraju da muškarci koji hrču imaju veću vjerovatnoću umrijeti ranije od onih koji spavaju tiho, a takvo mišljenje temelje na najnovijem istraživanju.

Srednjovječni muškarci koji tijekom noći hrču, ostaju bez zraka i dahću, imaju dvostruko veći rizik od smrti od onih koji spavaju bez tih ometanja. Naučnici još uvijek ne znaju jesu li ometanja tijekom spavanja uzročnici bolesti ili su simptomi nekih skrivenih tegoba.

Kako bi se otkrilo o čemu je točno riječ, naučnici upozoravaju one koji imaju problema s hrkanjem da potraže liječničku pomoć. Savjetuju pacijentima da tada provjere daje li medicinska pomoć rezultate. Ako se hrkanje i dalje nastavi, tada treba tražiti skrivene uzroke.

Američki znanstvenici pratili su zdravstveno stanje šest hiljada muškaraca i žena u dobi od 40 i više godina. Došli su do zaključka da poremećaji spavanja imaju veliku ulogu u zdravstvenom stanju pojedinca.

Tijekom osmogodišnjeg istraživanja umrlo je 1047 ispitanika. Naučnici su uočili da je smrtnost najveća među muškarcima koji hrču.

Rezultati istraživanja, poručuju naučnici, sada obvezuju struku da se s više pozornosti posveti problemima disanja tijekom sna.