Osobe koje redovito koriste solarij imaju 8 puta veću šansu da obole od smrtonosnog melanoma nego oni koji nikad ne koriste solarij. Liječnici su sad utvrdili i da je opasan poput arsena i kemijskih otrova.

Međunarodni tim stručnjaka na području tumora izdvojio je solarije i druge izvore ultravioletnog zračenja među glavne rizične faktore za razvoj raka kože. Po njihovom mišljenju jednako su opasni kao i arsen i kemijski otrov iperit.

Novom analizom prethodno provedenih 20 studija došli su do zaključka da čim oni mlađi od 30 godina počnu koristiti solarij rizik za razvoj raka skoči na do 75 posto. Ustanovili su i da ovo UV zračenje uzorkuje i zabrinjavajuće mutacije na miševima, što je dokaz da je radijacija karcinogena.

Zbog nove klasifikacije opasnosti solarij su svrstali u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i cigarete, hepatitis B i katran iz dimnjaka.

Vrlo riskantno:

Novom analizom prethodno provedenih 20 studija došli su do zaključka da čim oni mlađi od 30 godina počnu koristiti solarij rizik za razvoj raka skoči na do 75 posto.Istraživanje je objavljeno u medicinskom listu Lancet Oncology, a potpisali su ga stručnjaci iz Internacionalne agencije za istraživanje tumora u Lyonu.

"Ljude treba podsjećati na rizik povezan sa solarijem. Nadamo se da ćemo ih odučiti od ove vrlo raširene navike tako da budući naraštaji tinejdžera neće osjećati potrebu za odlaskom na tamnjenje," rekao je Vincent Cogliano, jedan od uključenih znanstvenika.

Veći dio svjetlosti koja nas obasja u solariju uglavnom je izvor UV radijacije koja uzrokuje rak kože i očiju, poručuju iz International Agency for Cancer Research.

Udruge vlasnika solarija protestiraju no činjenice potvrđuju da je s porastom korištenja solarija među populacijom mlađom od 30 godina uočen paralelan porast oboljelih među mladima. U V. britaniji melanom, najsmrtonosniji oblik tumora kože, najrašireniji je među dijagnosticiranim tumorima kod žena u 20-ima. Inače je uobičajenije da od ovog tumora obole ljudi iznad 75 godina starosti.