VAŽNO JE ŠTA PIJETE

Prilikom procesa mršavljenja važno je obratiti pažnju na to šta pijete te tako navike poput izbjegavanja zaslađenih pića, ograničavanja unosa voćnih sokova i kaloričnih napitaka vam mogu pomoći da se riješite masnih naslaga na stomaku.

Vaša ishrana i prehrambene navike igraju veliku ulogu u procesu starenja, a posebno ako želite da ostvarite i neke od svojih ličnih ciljeva mršavljenja.

Na primjer, prehrambene navike koje vam mogu pomoći da izgubite masnoću na stomaku i usporite starenje su unos dovoljno povrća, jedenje više cjelovite hrane i ograničavanje potrošnje dodanog šećera.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da ono što pijete također igra ulogu, zbog čega je potrebno obratiti dodatnu pažnju na sljedeće navike:

Izbjegavajte pića koja sadrže umjetne zaslađivače

Iako mnogi ljudi mogu pretpostaviti da je u redu redovno piti gazirana pića sve dok su označeni kao dijetalni, studije su pokazale da to nije nužno slučaj.

Studija objavljena 2016. godine otkrila je da je upotreba niskokaloričnih zaslađivača povezana s većom težinom, većim strukom i većom učestalošću abdominalne gojaznosti. Još jedno istraživanje starijih odraslih osoba u San Antoniju izvijestilo je da su oni koji su pili dijetalne gazirane napitke dobili tri puta više u obimu struka od onih koji nisu.

Ograničite velike porcije voćnog soka

Možete dobiti neke korisne hranjive tvari iz prirodnih sokova bez dodanog šećera, ali mnogi sokovi na tržištu danas su puni šećera.

Čaše nekih sokova mogu sadržati 20 grama šećera ili više, što je više nego u čaši Coca-Cole. Cijelo voće sadrži više vlakana, koja pomažu da se ujednači oslobađanje šećera u krvotok tako da nivo inzulina u krvi ne poraste i podstiču nakupljanje masti.

Pokušajte izbjeći pretjerano opijanje.

Iako vam se u ovom trenutku možda ne čini puno, opijanje može utjecati na vaše zdravlje na više načina.

Opijanje se definiše kao konzumiranje četiri ili više pića u dva sata za žene i pet ili više pića u dva sata za muškarce, i iako može izgledati kao bezopasna zabava, opijanje može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući debljanje. Standardno piće (pivo, vino ili liker) sadrži oko 150 kalorija. Dakle, ako popijete četiri pića u dva sata, unosite oko 600 dodatnih kalorija.

Ograničite konzumaciju kaloričnih napitaka

Kalorije se lako zbrajaju u određenim pićima, zbog čega nutricionisti predlažu da ograničite konzumaciju slatkih napitaka.

Manje je vjerovatno da će kalorije koje dolaze iz vaših pića učiniti da se osjećate sitima. U većini slučajeva te kalorije potiču od šećera. To olakšava unošenje više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno, unapređujući debljanje. Na primjer, jedno redovno bezalkoholno piće ima oko 60 grama šećera, što je isto kao da pojedete četiri kriške bijelog hljeba.

Pijte proteine

Redovno unositi dovoljno proteina važno je u bilo kojoj dobi, zbog čega biste mogli razmisliti o uključivanju proteinskog shakea u svoju svakodnevnu prehranu.

Proteini imaju vitalnu ulogu u vašem tijelu. Podržavaju vašu mišićnu masu, povećavaju nivo sitosti i blago povećavaju vaš metabolizam.

Proteinski shake prije izlaska može vam pomoći da kontrolišete glad i izbjegnete jesti više nego što vam je potrebno.