Nova pilula 'pet u jedan' ili kako je stručnjaci zovu 'polipilula' može duplo smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara-dvaju najvećih ubica u modernom dobu.

Polipilula s dvostrukim djelovanjem protiv srčanog i moždanog udara spašavaće na hiljade života širom svijeta uzevši u obzir da su ove dvije bolesti, pored raka, glavni uzrok smrti u novije vrijeme.

Nova pilula sadrži kombinaciju aspirina, triju lijekova za visok krvni pritisak, te statin koji regulira količinu holesterola u krvi. Statine danas koristi više miliona ljudi širom svijeta, no naučnici ističu da su uz njih potrebni i drugi lijekovi koji snižavaju pritisak i reguliraju rad srca.

Lijek će se uzimati jednom dnevno, a cijena će, uz ljekarski recept, biti pristupačna. U apotekama bi se trebao naći za manje od dvije godine.

'Bitno je reći da smo ovu pilulu ispitivali dugo vremena da bi utvrdili njenu sigurnost i efektivnost. Isto tako, željeli smo biti sigurni da lijek nema negativnih popratnih pojava pa nismo žurili s predstavljanjem ove revolucionarne pilule', izjavio je prof. Malcom Law, ugledni naučnik s Wolfson Institute of Preventive Medicine u Londonu.

Ispitivanje lijeka vršeno je na 2.053 osobe koje su imale problema s visokim pritiskom i holesterolom u dobi od 45 do 80 godina starosti, a dobijeni rezultati su pokazali da su ispitanici imali 62 posto manji rizik od srčanog, te 48 posto manji rizik od moždanog udara.

Istraživanje je vršila grupa naučnika iz Velike Britanije, Indije, SAD-a i Kanade, a probnu pilulu Polycap proizvela je Cadila Pharma, indijski farmaceutski gigant koji je finansirao studiju i istraživanje.