U zadnjih godinu dana šest studija dokazalo je da jabuke pomažu u borbi s rakom.

Najnovije istraživanje Instituta Cornell u New Yorku pokazalo je da su jabuke, kao i većina voća i povrća, moćan način zaštite od raka dojke.

Dr. Rui Hai Liu s Instituta Cornell proučavao je učinak ekstrakta jabuke na razvoj tumora kod štakora. Što je više svježeg ekstrakta davano štakorima, rak dojke je bio manji. To istraživanje dr. Liua podupire ona koja je objavio prije dvije godine.

U najnovijem istraživanju došao je do zaključka da se maligni tip raka dojke zvan adenokarcinom razvio kod 81 posto promatranih životinja. No u slučaju kad su životinjama davani nadomjesci za prehranu s malim, srednjim i većim dozama ekstrakta jabuke, što je kod ljudi jednako količini od jedne, tri i šest jabuka, rak se pojavio u 57, 50 i 23 posto slučajeva, ovisno o dozi koju su primali.

'Nismo samo primijetili da su tretirane životinje imale manje tumora, već su i sami tumori bili manji, manje maligni i rasli su puno sporije u odnosu na životinje koje nisu primale ekstrakt jabuke. To dokazuje važnost konzumiranja voća i povrća, jer samo na taj način možemo u organizam unijeti što više fenola koji su od iznimne važnosti za naše zdravlje', rekao je dr. Liu.

Naučnici vjeruju da ovo istraživanje pokazuje koliko je važna uloga fitohemikalija kao što su flavonoidi i fenoli u prehrani jer imaju jak antioskidativni učinak. Jabuke su najveći izvor flavonoida, kojih u većim dozama ima i u narandžama, grejpu, jagodama, šljivama i bananama.